Linkovi

Njujorška lučka škola


Njujorška lučka škola
Njujorška lučka škola

U New Yorku postoji više od 400 javnih srednjih škola, uključujući na desetine malih škola sa specijaliziranim nastavnim programom koji se fokusira na nauku, tehniku, umjetnost, biznis, pravo i upravne poslove. . Medju najnovije i najneobičnije spada Njujorška Lučka Škola, gdje se srednjoškolci za dalje studije pripremaju živeći i učeći na vodi.

Ovo je jedina njujorška škola do koje se može doći samo feribotom, kratkom plovidbom od najjužnije tačke na Manhattanu do Guvernerovog ostrva, bivše vojne baze gdje sada ptice i drveće svojim brojem uveliko premašuju broj posjetilaca. Lučka Škola je smještena u renoviranu zgradu Obalne straže.

Osnivač i programski direktor Murray Fisher i upravitelj Nate Dudley poželjeli su dobrodošlicu učenicima, prijateljskim podsjećanjem da je školska uniforma, pa makar i majica sa imenom škole - obavezna. Ne samo po tome, ova škola može izgledati kao tradicionalna obrazovna ustanova, ali njen nastavni program i generalna filozofija nimalo nisu tradicionalni, objašnjava Murray Fisher:

- Ekološka kriza se upravo sada dogadja, i zašto škole ne bi mogle biti u centru tih zbivanja. Zašto da djecu selimo iz razreda u razred i učimo ih stvari koje su irelevantne, dok upravo sada, svuda oko nas za pomoć vape cijeli eko-sistemi?

Najveći dio onoga što ovdašnji učenici uče nalazi se upravo oko njih, u vodama njujorške luke, koju Fisher naziva najbogatijim resursom toga grada, premda je eko sistem luke dobro oštećen i neophodna mu je pomoć. Da nauči kako pomoći luci, ovaj razred dan provodi na jedrenjaku za obuku...

Rotirajući se kroz različite radne sekcije, učenici uče o navigaciji i upravljanju brodom, prikupljaju uzorke iz vode i analiziraju nivoe kisika i zagadjenosti. Uče osnove jedrenja i pomažu u podizanju jedara. Drugi istražuju organizme koji žive u vodama njujorške luke.

Većina učenika dolazi iz siromašnih i imigrantskih zajednica u Brooklynu. Malo ih ovamo stiže sa nekim znanjem o vodama koje okružuju New York, ali iz škole izlaze sa dobrim znanjem o tome i sa stručnom obukom za poslove od kojih mogu pristojno da žive, kaže upravitelj Dudley:

- Bilo da se osposobe za upravljanje brodom ili za uzgajanje riba i ostriga, da nauče stvari o marinskoj robotici ili o profesionalnom ronjenju, posla za njih ima...

Ali, gotovo svi koji ovdje maturiraju, nastavljaju studije na fakultetima. Ova škola, kaže on na kraju, nudi novi model smislenijeg srednjoškolskog obrazovanja koji daje stvaran doprinos svojoj okolini.

XS
SM
MD
LG