Linkovi

New York: Grad koji izrasta kao centar produkcija i filmskih škola


S obzirom da se u New Yorku producira rekordan broj TV serija, postoji sve veća potražnja za stručnim osobljem. Na hiljade radnih mjesta moraće biti popunjeno, jer se očekuje da će se ta industrija I dalje širiti. Nova postdiplomska škola za kinematografiju pomaže da se ta mjesta popune.

Kompleks studija Steiner je dom tek otvorenoj postdiplomskoj kinematografskoj školi Barry Feirstein, koja je dio gradskog univerziteta. To je jedina filmska škola u New Yorku koja se nalazi unutar filmskog kompleksa. Za razliku od drugih prestižnih filmskih škola, ova škola je javna I košta samo jednu trećinu u odnosu na privatnu filmsku školu. Profesori su svi profesionalci.

Imali smo sreću da ovu školu iz temelja izgradimo. Cijela zgrada je nova, objekat je dizajniran za filmsku školu, sva oprema je nova, studenti, osoblje, I sve je veoma pažljivo dizajnirano kako bi to bila filmska škola 21og vijeka, kaže Jonathan Wacks, direktor škole.

Grad New York je sa oko 7 miliona dolara doprinio izgradnji I stipendijskom fondu. Gradski zvaničnici kažu da je cilj da ta škola svjetskog ranga odražava stanovništvo New Yorka.

Ako sada pogledate na studentski sastav, oko polovine studenata su žene. U ovoj prvoj generaciji studenata, oko 45% studenata dolaze iz manjinskih grupa. To je dokaz predanosti škole da pomogne da se u tu granu industrije unese raznolikost, kaže Luis Castro, komesar za medije I zabavnu industriju grada New Yorka.

Profesorica Sarah Cawley hvali entuzijazam studenata.

Ne moram ih uopće kritizirati, već voditi I trenirati za profesionalni život, ali on sami već donose toliko entuzijazma sa sobom.

Moj cilj je da budem kinematograf. Razlog zbog kojeg sam ovdje je da dobijem sveobuhvatno obrazovanje o tome kako raditi, I u nezavisnim I studijskim produkcijama, kaže student Ryan Emanuel.

Prije nego sam ovdje došla dosta sam radila u pozorištu I zaista volim biti u sobi sa glumcima, I pomagati izvedbi, kaže studentica Rose Haag.

Sa školom u produkcijskom kompleksu, studenti su okruženi profesionalcima koji snimaju filmove.

Citav kompleks koji je pun kamiona, glumaca I ljudi koji rade na produkcijama stvara fantastičnu atmosferu za studiranje filma, kaže Jonathan Wacks.

Doug Steiner, koji je pomogao da se škola izgradi na njegovoj produkcijskoj parceli, sada se raduje sljedećoj godini kada se nada da će dodati I medijski program univerziteta Carnegie Mellon iz Pittsburga.

XS
SM
MD
LG