Linkovi

Autori tuže Nvidiju zbog korištenja djela zaštićenih autorskim pravima u treniranju umjetne inteligencije


FILE PHOTO: Illustration shows NVIDIA logo
FILE PHOTO: Illustration shows NVIDIA logo

Nvidiu, čiji čipovi pokreću umjetnu inteligenciju, tužila su tri autora koji su rekli da je koristila njihove knjige zaštićene autorskim pravima bez dozvole za obuku svog NeMo modela.

Brian Keene, Abdi Nazemian i Stewart O'Nan rekli su da su njihovi radovi dio skupa podataka od oko 196.640 knjiga koje su pomogle u obučavanju NeMo-a da simulira običan pisani jezik, prije nego što su uklonjeni u oktobru "zbog prijavljenog kršenja autorskih prava".

U predloženoj grupnoj tužbi podnesenoj u petak navečer na saveznom sudu u San Francisku, autori su rekli da uklanjanje odražava to što je Nvidia "priznala" da je obučila NeMo na skup podataka i time prekršila njihova autorska prava.

Oni traže neodređenu odštetu za ljude u Sjedinjenim Državama čija su djela zaštićena autorskim pravima pomogla u obuci NeMo-ovih takozvanih velikih jezičkih modela u posljednje tri godine.

Među djelima obuhvaćenim tužbom su Keeneov roman "Ghost Walk" iz 2008., Nazemianov roman "Kao ljubavna priča" iz 2019. i O'Nanova novela iz 2007. "Last Night at the Jastog".

Nvidia je u nedjelju odbila komentirati. Advokati autora nisu odmah odgovorili na zahtjeve u nedjelju za dodatnim komentarima.

Tužba uvlači Nvidiju u sve veći broj sudskih sporova pisaca, poput New York Timesa, oko generativne AI, koja stvara novi sadržaj na osnovu unosa kao što su tekst, slike i zvukovi.

Nvidia reklamira NeMo kao brz i pristupačan način za usvajanje generativne AI.

I druge kompanije su tužene zbog tehnologije i uključuju OpenAI, koji je kreirao AI platformu ChatGPT, i njegovog partnera Microsoft.

Uspon umjetne inteligencije učinio je Nvidiju omiljenom među investitorima.
Cijena dionica proizvođača čipova iz Santa Clare u Kaliforniji porasla je za skoro 600% od kraja 2022. godine, što je Nvidiji dalo tržišnu vrijednost od skoro 2,2 triliona dolara.

XS
SM
MD
LG