Linkovi

Diplomirane medicinske sestre nemaju posla


Eksperti kažu da je manji broj otvorenih radnih mjesta rezultat ekonomskih problema medicinskih sestara u pedesetim i šezdesetim godinama, koje odlažu penzionisanje

Američke medicinske sestre našle su se u procjepu izmedju zastale ekonomije i demografske eksplozije i navale nezaposlenih novodiplomiranih kolega.. Nakon godina zabrinutosti zbog manjka medicinskih sestara, sada oko jedne trećine diplomiranih ima problema da nadje posao. Eksperti, medjutim, tvrde da će na kraju ipak biti mnogo radnih mjesta za medicinske sestre.

Prijavila sam se na 35 različitih poslova i uprkos tome što imam maksimalan prosjek ocjena, nisam dobila ni jedan, i to me zaista brine.

To govori studentica Univerziteta Maryland, Alexandra Bauernschub, završava magistarske studije za posao medicinske sestre i savladala je brigu o pacijentu i na najsavremenijim simulatorima i tradicionalnom metodom obuke. Ona svoje školovanje završava upravo kad većina novodiplomiranih već ima problem sa nalaženjem posla. Sestre sa dvogodišnjom obukom imaju mnogo teži put do pronalaska posla od onih koje su završavale četvorogodišnje ili čak postdiplomske studije.

Eksperti kažu da je manji broj otvorenih radnih mjesta rezultat ekonomskih problema medicinskih sestara u pedesetim i šezdesetim godinama, koje odlažu penzionisanje kako bi popravile finansijske gubitke u mirovinskim uštedjevinama nastale tokom nedavnih finansijskih kriza.

Dekanica Medicinske škole Univerziteta Maryland, Jane Kirschling objasnjava:

Taj ekonomski pad stvorio je napetost i ljudi ostaju na poslovima duže, upravo dok mi nastojimo da povećamo broj diplomanata i tako zadovoljimo realne potrebe u zdravstvu.

Broj upisanih u ovakve škole skočio je posljednjih godina jer se medicinska profesija, kao i druge, pripremala za penzionisanje baby boomer-a, brojnije nego inače generacije Amerikanaca, rodjenih nakon II svjetskog rata. Po tom principu i stotine hiljada medicinskih sestara iz te generacije, na kraju će ipak otići u penziju.

Uz to, promjene u zakonima o zdravstvenoj zaštiti omogućavaju pristup zdravstvenoj zaštiti milionima novih Amerikanaca, pa će potražnja za medicinskim sestrama još porasti.

Ekonomisti, eksperti za zdravstvo, kažu da bi se – oporavkom ekonomije u cjelini – i mnoge starije medicinske sestre lako odlučile na penziju i time napravile mjesto mladim kolegicama. Ukupan pad stope nezaposlenosti – značiće izmedju ostalog, i hiljade novih poslova za medicinske sestre. Analitičar korporacije RAND, David Auerbach govorio je putem Skype-a i kazao slijedece:

Samo jedan procenat manje nezaposlenosti vodi do 30 hiljada novih medicinskih sestara. Sad smo negdje na 7,6%, tako da bi pad nezaposlenosti na oko 5,5% značio 60 hiljada otvorenih radnih mjesta za medicinske sestre.

Dekanica Kirschling je, kaže, uvjerena da je budućnost svijetla za njene studente, uprkos trenutnim teškoćama.

Prilika će biti sve više i više. Sad smo samo trenutno u fazi u kojoj je ekonomija zaribala, pa generacija baby boomer-a još ostaje na poslovima.

U medjuvremenu, ono što najviše brine buduće medicinske sestre jeste – kako bez posla, dok ga čekaju, otplaćivati ozbiljne studentske kredite, bez kojih nisu mogli da studiraju.
XS
SM
MD
LG