Linkovi

Nuklerani pregovori sa Iranom pauzirani, SAD krive Teheran


Državni sekretar SAD Antony Blinken tokom konferencije za novinare u Stockholmu, 2. decembra 2021.
Državni sekretar SAD Antony Blinken tokom konferencije za novinare u Stockholmu, 2. decembra 2021.

Diplomate koje pregovaraju u Beču o oživljavanju sporazuma iz 2015. kojim je bio obuzdan iranski nuklearni program, pauzirali su razgovore do sljedeće nedjelje, a zvaničnici iz Sjedinjenih Država i Evrope kritikuju Iran zbog izostanka napretka.

"Ono što smo vidjeli u posljednjih nekoliko dana je da Iran trenutno ne izgleda ozbiljno voljan da uradi ono što je neophodno da se vrati na poštovanje, zbog čega smo završili ovu rundu pregovora u Beču", rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u petak, govoreći na virtuelnoj konferenciji svjetskih lidera koju je organizovala novinska agencija Reuters.

"Ako se put ka povratku na poštovanje sporazuma pokaže kao ćorsokak, mi ćemo tražiti druge opcije", dodao je on, ne iznoseći dalje detalje.

Portparol američkog State Departmenta rekao je u petak da je u ranijim rundama pregovora sa Iranom "postignut napredak kroz pronalaženje kreativnih kompromisnih rješenja za mnoga od najtežih pitanja koja su bila teška za sve strane". Ali, rekao je, "pristup Irana ove nedjelje, nažalost, nije bio da pokuša da reši preostala pitanja".

Evropski zvaničnici takođe su izrazili frustraciju prema Iranu zbog pregovora koji su počeli u ponedjeljak.

U saopštenju od petka visokih zvaničnika Francuske, Britanije i Njemačke - tri evropske sile koje deluju kao posrednici u nuklearnim pregovorima - kaže se: "Ove nedjelje (Iran) je odustao od diplomatskog napretka".

Sjedinjene Države i Iran nastavili su u ponedjeljak indirektne pregovore u Beču, a posrednici su nastojali da obje strane vrate u usaglašenost sa sporazumom iz 2015, poznatim kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Američki i iranski pregovarači su prethodno održali šest rundi indirektnih pregovora u Beču od aprila do juna, kada je Iran prekinuo pregovore uoči predsjedničkih izbora tog mjeseca.

Prema JCPOA, Iran je obećao da će obuzdati nuklearne aktivnosti koje bi mogle da budu korištene za izradu oružja u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija. Teheran negira da je razvijao nuklearno oružje.

Prethodna američka administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa napustila je JCPOA 2018. godine, rekavši da sporazum nije dovoljno oštar prema Iranu i ponovo je uvela američke sankcije to zemlji. Iran je uzvratio godinu dana kasnije tako što je počeo javno da prekoračuje ograničenja za svoje nuklearne aktivnosti koja su postavljena JCPOA-om. Trumpov nasljednik, predsjednik Joe Biden, rekao je da želi ponovo da poštuje dogovor ako Iran učini isto.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je u srijedu najnovije iransko kršenje JCPOA ograničenja, rekavši da je počeo da koristi napredne centrifuge u svom podzemnom nuklearnom postrojenju u Fordu za obogaćivanje uranijuma do 20 posto čistoće, od čega je potreban samo mali korak do nivoa naoružanja.

Izrael, ključni saveznik SAD za kojeg je Iran obećao da će nastaviti da pokušava da uništi, reagovao je na tu vijest sa uzbunom. Izraelska vlada je saopštila da je premijer Naftali Bennett razgovarao telefonom sa Blinkenom u četvrtak i optužila Teheran da koristi Fordo napredak kao "nuklearnu ucjenu" u pregovorima o JCPOA. U njemu se navodi da je Bennett pozvao Sjedinjene Države i druge svjetske sile da odgovore tako što će odmah prekinuti pregovore.

Blinken je dao svoj komentar o utvrđivanju ozbiljnosti iranskih pregovarača u "narednih dan ili dva" dok je odgovarao novinaru koji je pitao šta misli o Bennettovoj žalbi. "Nećemo prihvatiti status kvo da Iran gradi svoj (nuklearni) program s jedne strane i odugovlači u pregovorima s druge strane. To neće potrajati", dodao je Blinken.

To je bio prvi put da je Blinken ili bilo koji drugi zvaničnik Bidenove administracije javno izjavio tako konkretan i kratak vremenski okvir za procjenu iranske pregovaračke pozicije, nakon višemjesečnog odbijanja da to učini, a istovremeno je rekao da vrijeme ističe.

U komentaru novinarima u četvrtak u Beču, glavni iranski nuklearni pregovarač i zamjenik ministra spoljnih poslova Ali Bagheri Kani rekao je da je Teheran spreman da nastavi pregovore ako su "spremni" da urade isto, očigledno misleći na SAD i druge zapadne sile.

Britanija, Francuska i Njemačka, tri evropske sile koje djeluju kao posrednici u pregovorima o JCPOA, već su pooštrile svoj stav prema Iranu prošle nedjelje, izdavši saopštenje u kom se izražava "duboka zabrinutost" da Iran "trajno i nepovratno unapređuje svoje nuklearne kapacitete i izlaže međunarodnu zajednicu značajanom riziku".

Blinkenov kratki rok za Iran da pokaže ozbiljnost takođe je došao dan nakon što je Iran predao dva prijedloga zapadnim silama za sankcije SAD koje želi da ukine i za nuklearna ograničenja koja je spreman da nastavi u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija.

Iran je više puta insistirao da želi da se ukinu sve sankcije koje su SAD uvele posljednjih godina, bez obzira da li su SAD opravdale mjere kao odgovor na iranske nuklearne aktivnosti, navodnu umiješanost u terorizam ili navodne povrede ljudskih prava. Teheran nije javno iznio na koje je nuklearne ustupke spreman.

"Koliko sam shvatio iz najnovijih novinskih izvještaja, to su [iranski predlozi] maksimalistički zahtjevi koji su neizvodljivi za Sjedinjene Države", rekao je Jason Brodsky​, politički direktor američke grupe za zastupanje Ujedinjenih protiv nuklearnog Irana, u intervjuu za Glas Amerike.

Iranski analitičar i kritičar JCPOA Behnam Ben Talebluiz washingtonske Fondacije za odbranu demokratija rekao je za Glas Amerike da bi ozbiljan pregovarački pristup Irana značio ne samo odustajanje od zahtjeva da se razgovori u početku fokusiraju na ublažavanje sankcija, već i predlaganje vremenskog okvira za povratak u poštovanje nuklearnih ograničenja JCPOA od strane Teherana.

Brodsky je rekao da bi Blinkenove izjave u četvrtak takođe mogle dati Iranu mogućnost da produži pregovore o JCPOA na druge načine.

"Iako je već veoma kasno", rekao je Blinken, "nije prekasno da Iran preokrene kurs i smisleno se angažuje u nastojanju da se vrati na uzajamno poštovanje JCPOA".

Brodsky je rekao da bi Iran mogao prihvatiti zahtjeve IAEA da ponovo omogući inspektorima UN pristup kamerama u postrojenju sa centrifugama u Karadžu nakon što je mjesecima blokirao takav pristup. "Bio bi to simboličan ustupak da se proces nastavi", rekao je on.

Ryan Costello​, politički direktor američke grupe za zagovaranje pro-JCPOA Nacionalnog iransko-američkog savjeta, rekao je da se iranski nuklearni pregovarači možda drže na takav način kako bi dali Sjedinjenim Država vremena da shvate koji je njihova krajnja pozicija.

"Vjerovatno će biti konsultacija u prijestolnicama i tako dalje, a proces će se odvijati nedjeljama i mjesecima, a ne nekoliko dana", rekao je on za Glas Amerike.

Neke informacije stigle su od agencija AFP i Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG