Linkovi

Rusija "vježbala" masovni nuklearni napad


Snimak lansiranja balističke rakete sa ruske nuklearne podmornice u Barencovom moru (Foto: Russian Defence Ministry/Handout via REUTER)
Snimak lansiranja balističke rakete sa ruske nuklearne podmornice u Barencovom moru (Foto: Russian Defence Ministry/Handout via REUTER)

Rusija je uspešno testirala kapacitete da izvede masovni nuklearni udar iz odmazde, sa kopna, mora i iz vazduha, saopšteno je u srijedu iz Kremlja, istog dana kada je Moskva povukla ratifikaciju ugovora o zabrani nuklearnih testova.

Vježba, u okviru koje su ispaljeni projektili iz silosa na kopnu, sa nuklearne podmornice i iz bombardera dugog dometa, održana je u svijetlu sukoba Rusije sa Zapadom zbog Ukrajine i najvećih tenzija od kubanske raketne krize 1962. godine.

"Balističke i krstareće rakete lansirane su tokom obuke", navodi se u saopštenju Kremlja o nuklearnim vježbama.

Državna televizija prikazala je kako ministar odbrane Sergej Šojgu putem video linka informiše ruskog predsjednika Vladimira Putina o vježbi za "masovni nuklearni udar" kao odmazdu za nuklearni napad agresora.

Interkontinentalna balistička raketa Jars ispaljena je ka meti na ruskom dalekom istoku, sa nuklearne podmornice u Barencovom moru je ispaljen balistički projektil, dok je bombarder Tu-95MS ispalio krstareće rakete, navodi se u saopštenju Kremlja.

"Tokom tih vježbi, testiran je nivo pripravnosti vojnih komandnih vlasti i vještine visokih i operativnih zvaničnika u organizovanju podređenih trupa. Planirani zadaci su u potpunosti ispunjeni", ističe se u saopštenju.

Rusija s vremena na vrijeme izvodi nuklearne vježbe, što redovno rade i Sjedinjene Države.

Rusija je jasno stavila do znanja da - iako je povukla ratifikaciju - ne planira da napusti moratorijum na nuklearne testove iz 1992. godine, u skladu sa potpisanim Ugovorom o sveobuhvatnoj zabrani testova (CTBT).

Rusija, kako je saopšteno, nastavila bi testove samo ako bi to Amerika uradila prva. Međutim, zapadni vojni eksperti vjeruju da bi Moskva mogla da dođe u iskušenje da to uradi da bi pokazala snagu i izazvala strah u sporu sa Zapadom.

Ruski zvaničnici saopštili su da su povukli ratifikaciju CTBT-a samo da bi se uskladili sa Vašingtonom koji je potpisao taj dokument, ali ga nikada nije ratifikovao.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG