Linkovi

SAD: Prvi novoizgrađeni nuklearni reaktor u proteklim decenijama pušten u rad


Nuklearna elektrana Vogtle (Foto: AP/John Bazemore)
Nuklearna elektrana Vogtle (Foto: AP/John Bazemore)

Novi reaktor u nuklearnoj elektrani u saveznoj državi Georgia ušao je u komercijalnu upotrebu, postavši prvi novoizgrađeni američki reaktor u poslednjih nekoliko decenija.

Kompanija Georgia Power je u ponedjeljak objavila da je uspješno okončano testiranje Bloka 3 u nuklearnoj elektrani Vogtle, jugoistočno od grada Augusta, navodeći da to postrojenje sada pouzdano šalje struju u mrežu.

Sa svojom punom snagom od 1.100 megavata električne energije, Blok 3 može napajati 500.000 domova i poslovnih objekata. Komunalne službe u Georgiji, Floridi i Alabami dobijaju struju iz njega.

Nuklearna energija sada čini oko 25% proizvodnje kompanije Georgia Power.

Izgradnja četvrtog reaktora je također pri kraju na istoj lokaciji, na kojoj su dva postojeća reaktora decenijama proizvodila električnu energiju. Regulatorna komisija za nuklearnu energiju je u petak saopštila da bi radioaktivno gorivo moglo biti utovareno u Blok 4, što se očekuje do kraja septembra. Planirano je da Blok 4 uđe u komercijalnu upotrebu rad do marta naredne godine.

Treći i četvrti reaktor prvobitno su trebali koštati 14 milijardi dolara, ali su sada na putu da svoje vlasnike koštaju 31 milijardu dolara. To ne uključuje 3,7 milijardi dolara koje su isplaćivane ranijim vlasnicima i izvođačima koji su napuštali projekat, što ukupne troškove dovodi do skoro 35 milijardi dolara.

Realizacija projekta kasni godinama, što je i dovelo do značajno većih troškova. Treći reaktor trebao je početi proizvoditi struju 2016. godine, a gradnja je počela 2009. godine.

Elektrana Vogtle je važna jer vladini zvaničnici i neka komunalna preduzeća ponovo traže upotrebu nuklearne energije kako bi ublažili klimatske promjene proizvodnjom električne energije bez sagorijevanja prirodnog gasa, uglja i nafte.

"Ovaj projekat pokazuje koliko nova nuklearna energija može i koliko će igrati ključnu ulogu u postizanju budućnosti čiste energije za Sjedinjene Države", rekao je izvršni direktor kompanije Southern Co. koja je vlasnik Georgia Power.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG