Linkovi

Obama: Spriječiti teroriste da dodju do nuklearnog oružja


Prisutne su sve ključne nuklearne sile svijeta – Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Britanija, Francuska - zajedno sa nuklearnim rivalima iz Južne Azije, Indijom i Pakistanom.

Predsjednik Barack Obama je svjetske lidere pozvao da spriječe nuklearni terorizam, dok i dalje predvodi napore ka oštrijim sankcijama protiv Irana.
Američki predsjednik je otvorio zadnji dan dvodnevnog Summita o nuklearnim pitanjima upozoravajući da se opasnost od nuklearnog napada povećava s obzirom da terorističke grupe poput Al Qaide nastoje doći do nuklearne materijale.
Očekuje se da će 47 zemalja koje učestvuju u Summitu u Washingtonu izdati zajedničku deklaraciju kojom će se obavezati da obezbijede nuklearne materijale u naredne četiri godine.


Predsjednik Barack Obama i državni sekretar Hillary Clinton na marginama samita takodjer vode kampanju da se poveća pritisak protiv iranskog nuklearnog programa. Gospodja Clinton je takodjer potpisala danas sporazum sa ministrom vanjskih poslova Rusije, Sergei Lavrovim, da se eliminira višak plutonija koji se može upotrijebiti za izgradnju nuklearnog oružja, iz obrambenih programa dvije zemlje.
Gospodja Clinton je kazala da takvog materijala ima dovoljno za 17 hiljada komada nuklearnog oružja.

Inače, dvodnevni summit, najveći skup svjetskih lidera pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država u posljednjih 60 godina, je otvoren sinoć radnom večerom.

Prisutne su sve ključne nuklearne sile svijeta – Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Britanija, Francuska - zajedno sa nuklearnim rivalima iz Južne Azije, Indijom i Pakistanom.

Izrael, koji nikada nije potvrdio da ima nuklearno oružje, takodjer je poslao delegata na Summit.

Sjeverna Koreja, Iran i Sirija, koje Zapad najviše kritizira zbog njihovih sumnjivih nuklearnih aktivnosti, nisu pozvani na Summit.

Prrije zvaničnog otvaranja, predsjednik Obama je imao seriju bilateralnih susreta sa svjetskim liderima, uključujući kineskog predsjednika Hu Jintaoa i jordanskog kralja Abdullaha. On je naglasio značaj korištenja sankcija kako bi se Iran prislio da poštuje medjunarodne standarde u oblasti nuklearne energije i naoružanja.

Gospodin Obama je novinarima rekao da prisustvo 47 država pokazuje koliko duboko ljudi trebaju biti zabrinuti kada je u pitanju nuklearna sigurnost.

Ranije se predsjednik Obama susreo sa predsjednikom Ukrajine, Viktorom Yaunkovichem, nakon čega je rečeno da će se Ukrajina do 2012. godine osloboditi zaliha visokoobogaćenog uranijuma od kojeg se može praviti nuklearno oružje. Iz Bijele kuće su rekli da će Sjedinjene Države pružiti tehničku i financijsku pomoć.

Predsjednik Obama kaže da je mogućnost da se teroristi dokopaju nuklearnog oružja najveća pojedinačna prijetnja američkoj sigurnosti. On se nada da će summit pomoći da se sve zemlje maksimalno anagažiraju na čuvanju nedovoljno osiguranog nuklearnog materijala.

XS
SM
MD
LG