Linkovi

Godina koja je na isteku: Edward Snowden


NSA Surveillance Snowden
NSA Surveillance Snowden
Predsjednik Barack Obama analizira novi izvještaj o djelovanju americke Agencije za nacionalnu sigurnost, NSA. Ta će služba iduće godine dobiti novog šefa i, moguće, neka nova pravila rada, nakon jedne teške godine u kojoj je procurilo mnogo njihovih tajni, i dovelo do kritika njihovih operacija nadzora komunikacija na globalnom nivou.


Kad je ova godina započela Edward Snowden je bio anonimni 29-godišnji uposlenik jedne privatne kompanije koja je radila za Nacionalnu Sigurnosnu Agenciju.

A onda je on u medije “procurio” detalje o jednom strogo tajnom američkom programu nadzora, i na kraju završio u Rusiji, sa azilom.

Ne možeš krenuti protiv najmoćnijih svjetskih obavještajnih službi bez rizika, jer oni su tako moćni protivnici da im se niko normalno ne suprotstavlja., kazao je tada Snowden.

On je sada poznat širom svijeta, ili kao heroj ili kao izdajnik.

Naprimjer, bivši zamjenik direktora CIA-inih tajnih operacija, John Sano, smatra ga izdajnikom.

Bilo da se radi samo o 15 minuta slave, ili tu ima i neki finansijski aspekt, to ne znam. Ali, znam da je prekršio datu zakletvu. Prekršio je pravilo službe. Dakle, za mene, a mislim i za većinu u obavještajnoj zajednici, on je zaista izdajnik., kaže Sano.

Snowdenovo otkrivanje tajnih operacija izazvalo je ogromnu štetu, kaže Michelle Van Cleave, bivša direktorica u američkoj kontraobavještajnoj službi i dodaje:

Bila sam nadležna za procjene šteta kod slučajeva provala informacija o nacionalnoj sigurnsti i u slučajevima špijunaže, i moram vam reći da ne bih znala odakle da krenem ako bih procjenjivala štetu koju je Snowden izazvao - ne samo po obavještajne sposobnosti ove zemlje, nego i naših prijatelja i saveznika širom svijeta.

Neki od tih saveznika, medjutim, prigovore upućuju službi NSA koja je prikupljala podatke o telefonskoj i internet komunikaciji svojih gradjana i lidera.

Prigovaraju i neki od Amerikanaca. Kirk Wiebe je umirovljeni viši analitičar NSA, i takozvani “zviždač”, koji kaže da takvo prikupljanje podataka krši ustavom garantiranu privatnost gradjana. On Snowdena smatra herojem jer je to razotkrio.

Mislim da on spada u rang najznačajnijih ljudi u našoj istoriji, u smislu da je rasvijetlio veoma subverzivne aktivnosti koje su prijetnja našem sistemu vladanja državom i životu uopšte.., kaže Wiebe.

U medjuvremenu, predsjednik Obama razmatra preporuke za budući rad NSA, poput veće zaštite privatnosti kod prikupljanja obavještajnih informacija.

Većinu tih preporuka i korekcija u radu, provodiće neko drugi, a ne general Keith Alexander, koji uskoro ide u mirovinu sa pozicije direktora NSA i šefa vojne kibernetičke komande.

Mnogi eksperti se slažu da će naredni direktor službe morati da ima iskustvo u obavještajnoj tehnologiji, sposobnost ubjedjivanja američkog Kongresa, i vještinu da podrži uposlenike demoralizirane nakon ovogodišnjih previranja…
XS
SM
MD
LG