Linkovi

Izvještaj: američka špijunska agencija infiltrirala kompjutere po cijelom svijetu


Američka Agencija za nacionalnu sigurnost, NSA, je, kako se izvještava, ugradila posebni software u gotovo 100 hiljada kompjutora koji se nalaze širom svijeta, što Sjedinjenim Državama omogućava da vrše praćenje putem tih mašina i da stvore tzv. digitalni put za lansiranje kibernetičkih napada.

Novine The New York Times kažu da NSA ubacuje većinu takvog software-a time što ostvari pristup kompjuterskim mrežama. Dodaje se da Agencija, medjutim, isto tako sve češće koristi tajnu tehnologiju koja joj omogućuje da udje u bazu podataka kompjutora i izmijeni ih, čak ako i nisu uvezani u Internet.

U izvještaju se kao izvori navode dokumenti same Agencije, američki zvaničnici i kompjutorski stručnjaci.

Izvještaj New York Times-a je objavljen u trenucima kada se predsjednik Obama priprema da u nadolazeći petak objavi promjene koje želi provesti kada su u pitanju špijunske akcije NSA. Novine kažu takodjer da su pomoćnici američkog predsjednika izjavili da Obama želi ograničiti aktivnosti praćenja i nadgledanja, ali da neće usvojiti onako oštre mjere kakve je za to preporučio poseban panel Bijele Kuće.

Izvještava se da će predsjednik Obama limitirati pristup ogromnoj zbirci informacija o milionima telefonskih poziva Amerikanaca, zatim odrediti nove granice na praćenje razgovora stranih lidera, i imenovati jednog advokata koji će braniti pitanje privatnosti. Medjutim, predsjednički pomoćnici su rekli da Obama ne planira oduzeti Agenciji bazu podataka telefonskih poziva.

Njujorški dnevnik takodjer kaže da je NSA do sada uspješno ugradila spomenuti software u kompjutersku mrežu ruske vojske, u sisteme koje koriste meksička policija i karteli droga, u trgovinske organizacije unutar Evropske Unije, kao i u mreže partnera u borbi protiv terorizma, kakvi su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan. U izvještaju se dodaje da nema dokaza da je Agencija ugradila software, ili pak koristila tehnologiju radio frekvencije za špijuniranje unutar Sjedinjenih Država.

Svi ovi detalji su dio brojnih dokumenata koje je u javnost iznio bivsi uposlenik NSA, Edward Snowden.NSA kaže da je Snowden ukrao 1.7 miliona dokumenata oprije nego je pobjegao u Rusijugdje je dobio azil. Američke vlasti traže njegovo izručenje kako bi mu se sudilo prema optužbama za špijunažu.
XS
SM
MD
LG