Linkovi

Novosti iz medicine: trauma glave kod djece, kohlearni implantati, PFC spojevi i cijepljenje


Novosti iz medicine: trauma glave kod djece, kohlearni implantati, PFC spojevi i cijepljenje
Novosti iz medicine: trauma glave kod djece, kohlearni implantati, PFC spojevi i cijepljenje

Liječnici i farmaceutska industrija: ima jedna tajna veza... ne više tako tajna

Mnogi liječnici dobivaju honorare od farmaceutskih kompanija koje od njih – u najboljima od slučajeva! – očekuju vrlo korisne povratne informacije i mogući ključni uspjeh u istraživanjima. Ali, takav odnos može utjecati i na način na koji liječnici određuju terapiju. Prema pisanju lista New York Times, četvrtina liječnika prima isplate u gotovini od proizvođača lijekova i protetičkih naprava. A gotovo dvije trećine liječnika rutinski prima poklone, uključujući i hranu. U Americi će ove godine stupiti na snagu zakon da svaki proizvođač lijekova, medicinske opreme, proteza i drugih medicinskih naprava, čiji se ijedan proizvod plaća iz državnog zdravstvenog osiguranja, mora u cjelini izvijestiti o svim plaćanjima liječnicima ili bolnicama.

Bolje dva nego jedan! Studija, o kojoj piše časopis Archives of Otolaryngology, pokazuje da su gluha djeca s kohlearnim implantatom doživjela značajno poboljšanje govora, sluha i općenito kvalitete života nakon što im je ugrađen isti takav implantat i u drugo uho. Nizozemski znanstvenici su pratili tridesetoro djece, u prosjeku petogodišnjake kad im je bio ugrađen i drugi kohlearni implantat, kod kojih je viđeno veliko poboljšanje prve godine nakon usađivanja, a još i veće druge godine. Djeca su čak bolje čula govor i u okružju žamora u razredu. Zahvat implantacije može koštati i do 50 tisuća dolara.

Traumatska ozljeda mozga jedan je od vodećih uzroka invaliditeta i smrti kod djece mlađe od 14 godina. Studija, o kojoj piše časopis Pediatrics, pratila je četrdesetero djece u dobi od 2 do 7 godina, koji su pretrpjeli tešku ozljedu mozga, te ustanovila da 'intelektualni deficiti perzistiraju i deset godina nakon ozljede'. U usporedbi s kontrolnom grupom, teško ozlijeđena djeca su imala kvocijent inteligencije niži za 18 do 26 bodova, sugerirajući moguće trajne intelektualne posljedice. No, djeca s blažim ozljedama su se potpuno oporavila.

Vjerojatno ste već čuli za perfluorne kemikalije, PFC, umjetno proizvedene kemijske spojeve koji se nalaze doslovce svugdje u našim domovima – od posuđa, ambalaže, plastičnih vrećica, boja za zidove, pa do tepiha zaštićenih od mrljanja. Ti spojevi, naravno, ulaze i u naša tijela i tamo dugo i ostanu. U slučaju trudnica, pokazala je jedna studija, PFC spojevi se prenesu na njihove bebe i oslabe djelovanje cjepiva kod te djece čak i kad su ona već u dobi od pet godina. Konkretno, cjepivo protiv difterije i tetanusa pokazalo se 39 posto manje učinkovito.

XS
SM
MD
LG