Linkovi

Novosti iz medicine: od slušnog aparata i vježbanja mozga do infarkta kod mlađih žena


Novosti iz medicine: od slušnog aparata i vježbanja mozga do infarkta kod mlađih žena
Novosti iz medicine: od slušnog aparata i vježbanja mozga do infarkta kod mlađih žena

Stopa smrtnosti od srčanog infarkta povećava se kod žena u dobi od 35 do 50 godina, dok se u svim drugim dobnim grupama snižava

Procjenjuje se da skoro 27 miliona Amerikanaca starijih od 50 godina pati od gubitka sluha. Studija, o kojoj piše časopis „Archives of Internal Medicine“, otkriva da tek svaki sedmi koristi slušni aparat. Kod onih koji su zaposleni, u dobi od 50 do 59 godina, samo svaki dvadeseti koristi takvo pomagalo. Među razlozima tako rijetke upotrebe slušnog aparata jeste i predodžba da je slabiji sluh beznačajni problem. A to – nije točno! Ustvari, slabiji sluh kod starijih osoba povezan je s padovima, slabijim kognitivnim funkcijama, pa čak i demencijom.

A, kad smo već kod demencija, nova studija pokazuje da bi stimulacija i vježbanje uma ustvari moglo pomoći! Kognitivne stimulacije uključuju razgovore, igre riječi, slagalice i zagonetke, uživanje u glazbi, kao i aktivnosti poput pečenja slastica i održavanja vrta. Testiranja provedena na 718 osoba pokazala su poboljšanje pamćenja nakon kognitivnih stimulacija, kao i povećanje broja bodova na testovima kod osoba s blagom i umjerenom demencijom.

Alternativne metode postaju sve zanimljivije onima kod kojih bi se to najmanje očekivalo. U američkoj vojsci, liječnici su dobili naredbu da razmotre sve pristupe liječenju bola. Umjesto pilule za svaku boljku, vojnim je liječnicima rečeno da zagledaju u nove opcije, uključujući kiropraksu, masažu i akupunkturu. Cilj je sužavanje opcija za moguće navikavanje na jake lijekove protiv bolova. Bolovi su inače problem za najmanje 40 posto vojnih veterana koji potraže pomoć liječnika.

Jedna nova i vrlo široko obuhvatna studija otkriva značajnu spolnu razliku u dijagnostici i ishodu srčanog infarkta kod mlađih žena. Kako piše časopis „Journal of the American Medical Association“, podaci koji obuhvaćaju više od milion pacijenata pokazuju da je za žene mlađe od 45 godina, – u odnosu na muškarce iste dobi - ako ih pogodi srčani infarkt, vjerojatnije da prije toga nisu osjećale nikakve bolove u grudima, kao i da će nakon infarkta u bolnici umrijeti. Stopa smrtnosti od srčanog infarkta povećava se kod žena u dobi od 35 do 50 godina, dok se u svim drugim dobnim grupama snižava.

XS
SM
MD
LG