Linkovi

Novosti iz medicine: od salmonele, preko bubrega i botoksa, do multiple skleroze


Otrovanje salmonelom u piletini iz fast-food restorana rezultiralo ogromnom odštetom; uspješno recikliranje bubrega; botoks protiv kronične glavobolje; rana terapija interferonom usporava multiplu sklerozu

Divovski lanac restorana brze prehrane Kentucky Fried Chicken mora platiti 8 miliona i 300 tisuća dolara odštete obitelji jedne djevojčice u Australiji, koja je pretrpjela teško oštećenje mozga nakon zaraze salmonelom u piletini u jednom od tih restorana. Monika Samaan, njezini roditelj i brat, razboljeli su se otrovanjem salmonelom nakon obroka u restoranu KFC-ja kraj Sydneya, 2005. Dok su se ostali članovi obitelji oporavili, djevojčica je bila 6 mjeseci u komi, a zauvijek je ostala vezana za invalidsku stolicu, bez sposobnosti govora. Tokom suđenja je bilo rečeno da bi u restoranu, u vrijeme gužve, koristili i one komade piletine koji su pali na pod.

Liječnici u čikaškoj memorijalnoj bolnici Northwestern objavili su da je jedan donirani bubreg, kojega je odbacio prvi pacijent kojemu je bio usađen, uspješno bio ponovno transplantiran u jednog drugog pacijenta, koji ga je primio. Ne samo što se takav zahvat – vađenje transplantiranog bubrega iz prvog primaoca i usađivanje drugom! – rutinski ne radi, nego je čitavu situaciju komplicirala činjenica da je usađeni bubreg kod prvog pacijenta podlegao istoj bolesti koja je uništila pacijentove vlastite bubrege. No, kod drugog primaoca, bubreg je ozdravio i, godinu dana nakon operacije, funkcionira savršeno. Drugi pacijent – jedan kardiokirurg -, te prvi pacijent i davateljica organa – koji su brat i sestra – sastali su se u bolnici povodom te prve godišnjice.

Klinika Mayo je objavila da rana upotreba lijeka interferon beta-1a može usporiti ili čak i zaustaviti napredak multiple skleroze, autoimune bolesti koja napada mozak i leđnu moždinu. Trogodišnje istraživanje na 517 pacijenata pokazalo je da su oni koji su dobili interferon kratko nakon što su uočeni prvi simptomi rjeđe razvili punu kliničku sliku multiple skleroze. Stručnjaci kažu da usporavanje upale u ranom stadiju bolesti štiti živčane stanice od oštećenja.

Na kraju, botoks možda i nije samo za ljepotu. Neki od onih koji su ga koristili u kozmetičke svrhe zamijetili su da manje pate od inače učestalih glavobolja. Detaljnije zagledanje u te nalaze pokazalo je da do poboljšanja dolazi u slučaju kroničnih migrena i svakodnevnih glavobolja, ali ne i onih sporadičnih.

XS
SM
MD
LG