Linkovi

Novosti iz medicine: od nikotina za bolje pamćenje do muškaraca s Marsa i žena s Venere


Novosti iz medicine: od nikotina za bolje pamćenje do muškaraca s Marsa i žena s Venere
Novosti iz medicine: od nikotina za bolje pamćenje do muškaraca s Marsa i žena s Venere

Nikotinski flasteri pomažu starijim osobama u oporavku kognitivnih sposobnosti; šećer nije kriv za hiperaktivnost djece

Flasteri poput ovog dobro su poznati onima koji su se odvikavali od pušenja. Ali, kako izvještava medicinski časopis Neurology, nikotinski flasteri mogu pomoći kod blažeg gubitka pamćenja u starijih osoba. Studija na 74 nepušača, prosječno starih 76 godina, s blažim kognitivnim ispadima, pokazala je zanimljive rezultate. Polovica ispitanika - koji su nosili flastere s 15 miligrama nikotina dnevno, tokom 6 mjeseci - povratila je 46 posto od normalne kognicije i dugoročnog pamćenja. Placebo skupini, koja je nosila flastere bez nikotina, u međuvremenu se pogoršalo pamćenje za 26 posto. No, kako upozoravaju autori studije, nitko ne bi trebao početi ovakav tretman na vlastitu ruku, bez konzultacije s liječnikom.

Šećer možda ipak nije kriv za sve za što ga se optužuje. Recimo, uvriježilo se mišljenje da je on jedan od glavnih krivaca u poremećaju pažnje i hiperaktivnosti djece, koji je dijagnosticiran kod 3 do 5 posto američke djece. No, jedna nova studija, o kojoj piše časopis Pediatrics, baca jake sumnje na takvu pretpostavku. Znanstvenici su, naime, otkrili tek 'slabašne' dokaze da šećer pojačava hiperaktivnost, te prelabavu povezanost sa poremećajem pažnje da bi ga se moglo ubrojiti u 'krivce'. Oni ističu da promjena prehrane djeteta općenito nije dovoljna za liječenje tog poremećaja, te da su skoro redovno potrebni i odgovarajući lijekovi.

Znate li što se sve krije u voćnom soku koji popijete? Općenito u onome što jedete? Američka uprava za kontrolu lijekova i hrane vodi pojačane inspekcije uvoznih prehrambenih proizvoda nakon nalaza da se u uvoznom soku od naranči nalazi i pesticid koji nije dozvoljen za uporabu u Americi. Premda je količina pesticida mala i ne predstavlja opasnost po zdravlje, taj se uvozni sok miješa s domaćim prije pakiranja i prodaje. Čak i u Americi koja je ogroman proizvođač citrusa, četvrtina narančinog soka na tržištu se uvozi, ponajviše iz Brazila i Meksika. Što se limeta tiče, one su 100 posto uvozne, a isto tako i 75 posto jabučnog soka, šparoga i gljiva. Hrana iz uvoza postaje najnormalnija stvar čak i u zemljama koje su najveći proizvođači hrane.

I, na kraju, jedna nova studija je ustanovila da muškarci i žene nisu isti. Što je u tome novo, pitate se! Novo je da su brojne osobine ličnosti - za razliku od pojedinačnih, kao ranije - bile mjerene na 10 tisuća muškaraca i žena. Sad imamo naučno potvrđeno da su žene osjećajnije, toplije i imaju više razumijevanja i obzira, dok su muškarci emocionalno stabilniji, dominirajući i više od žena svjesni pravila. Baš kao što je rečeno svojedobno naslovom jedne knjige: muškarci su s Marsa, a žene s Venere.

XS
SM
MD
LG