Linkovi

Novosti iz medicine: od boli sa spolnim razlikama do vježbanja sa čajnikom


Novosti iz medicine: od boli sa spolnim razlikama do vježbanja sa čajnikom
Novosti iz medicine: od boli sa spolnim razlikama do vježbanja sa čajnikom

Žene su osjetljivije na bol od muškaraca... ili se muškarci manje žale, pokazuje studija sa Sveučilišta Stanford

Žene su osjetljivije na bol od muškaraca, pokazuje nova studija, objavljena u časopisu Journal of Pain. Zna se da žene češće pate od nekih bolnih stanja, poput migrene i fibromijalgije, a neke su se žalile na bolove i godinu dana nakon poroda. Ali, kad se radi o istim boljkama – poput bolova u leđima, upale sinusa, artritisa – žene osjećaju jači bol. Odnosno, u najmanju ruku ga tako same ocjenjuju, ustanovili su znanstvenici Sveučilišta Stanford, pregledavši izvješća o 11 tisuća pacijenata koji su rangirali svoj osjet boli. Radi li se zaista o drugačijem pragu boli ili se muškarci manje žale... očito, potrebno je dalje istražiti da li da se terapija boli prilagođava spolu pacijenta.

A, kad smo već kod boli, jedna nova terapija ustvari je jako stara. Utezi nalik čajniku koristili su se u Rusiji stoljećima za treniranje vojnika, potom i sportaša. Sada postaju sve popularniji u rekreativnoj tjelovježbi u Americi. Ali, jedna danska studija, objavljena u časopisu Scandinavian Journal of Work, Environment & Health, pokazuje da vježbanje s takvim utezima ojačava najdublje mišiće trupa i kod sredovječnih žena poboljšava stanje s bolovima u leđima, ramenu i vratu. Naime, kod tradicionalnih utega ponajviše se radi o dizanju tereta, dok se kod ovog u obliku čajnika, koji se drži objema rukama, radi o čitavom nizu pokreta u kojima tijelo funkcionira kao skladna cjelina.

Koliko se od sljedećih faktora rizika za kardiovaskularnu bolest odnosi na vas? Kolesterol? Pušenje? Dijabetes? Krvni tlak? Dva i više drastično mijenjaju izglede za nastup bolesti, a i za smrtni ishod. Prema studiji, objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine, kod 45-godišnjaka bez rizičnih faktora izgledi za kardiovaskularnu bolest su 1,4 posto; kod njihovih vršnjaka s dva ili više rizična faktora – 50 posto! 55-godišnjaci bez rizičnih faktora imali su 4,7 posto vjerojatnosti za smrt od srčanog udara; oni s 2 ili više rizičnih faktora – gotovo 30 posto!

Ako radite na uklanjanju jednog od tih rizičnih faktora – suvišnih kilograma! – evo i rezultata studije iz American Journal of Clinical Nutrition. Više stotina ispitanika je provelo dvije godine na jednoj od četiri odabrane dijete koje su se međusobno razlikovale po dozvoljenoj količini šećera i masti i proporciji proteina, a sve su smanjile dnevni broj kalorija za 750. Svi su izgubili izvjesni broj kilograma, a taj se broj – i to je najvažnije! – nije bitno razlikovao od dijete do dijete. Najvažnije je bilo – držati se svoje dijete! Dakle, najvažnije je bilo – smanjiti kalorije!

XS
SM
MD
LG