Linkovi

Novosti iz medicine: o epilepsiji, testosteronu, lijekovima iz kineske tradicionalne medicine, te o - ljepoti na Facebooku


Muški spolni hormon nije samo važan za seksualna pitanja, nego, kako izgleda, i za oporavak kod preživjelog zatajenja srca

Svaki dvjestoti Amerikanac ima epilepsiju, a više od polovine njih pati od napada, koji se slabo mogu kontrolirati postojećim lijekovima. Jedna nova studija pokazuje da lijek pod radnim nazivom Perampanel daje nade za upravo takve slučajeve. 700 sudionika studije u prosjeku je proživljavalo po desetak napada dnevno, a, po uzimanju Perampanela, taj se broj prepolovio u odnosu na one oboljele koji su uzimali placebo.

Muški spolni hormon, testosteron – koji, valja spomenuti, imaju i žene, ali znatno manje! – nije samo značajan u seksualnim funkcijama, pokazuje jedna nova studija. Kod pacijenata koje je pogodilo zatajenje rada srca, dodavanje testosterona redovnoj terapiji popravijo je simptome bolesti kod 35 posto oboljelih, povećalo im sposobnost hodanja za 50 posto, te općenito povećalo njihovu mišićnu masu i izdržljivost… a sve bez loših popratnih posljedica.

Neki drevni pripravci kineske medicine odaju svoje tajne modernoj nauci. Koristeći analizu DNK, znanstvenici su otkrili sastojke mnogih od tih pripravaka i ustanovili da neki sadrže biljke sa spojevima koji, u krivoj dozi, mogu biti otrovni, ali nisu nigdje označeni na pakiranju. Neki su pripravci čak sadržali tragove ugroženih vrsta, uključujući crne medvjede i antilope. Analizirani uzorci bili su zaplijenjeni na američkim graničnim prijelazima u obliku prašaka, tableta, kapsula i biljnih čajeva. Dosad je bilo vrlo teško otkriti točne sastojke takvih pripravaka, ali genetsko analiziranje moglo bi pomoći u kontroli nezakonite trgovine životinjskim proizvodima.

Plastični kirurzi uočavaju da jedan zahvat korekcije lica postaje sve češći - ove ga je godine 71 posto više nego lani. To je povećavanje brade, koje je sada traženije od povećavanja grudiju, botoksa i liposukcije, i to zbrojenih zajedno. Zašto, pitanje je? Neki smatraju zato što sve te video konferencije i kamere na kompjuterima i mobitelima, chatting i društvene mreže rezultiraju time da su ljudi prisiljeni izbliza se gledati… a to baš ne godi samopouzdanju onih sredovječnih i starijih. Dakle, za bolje lice na Facebooku, pod nož!

XS
SM
MD
LG