Linkovi

Novosti iz medicine: jedite sporije i pojedite 300 kalorija manje; bebe čitaju s usana


Novosti iz medicine: jedite sporije i pojedite 300 kalorija manje; bebe čitaju s usana
Novosti iz medicine: jedite sporije i pojedite 300 kalorija manje; bebe čitaju s usana

Kad se jede sporo, veća se pažnja posvećuje izgledu i doživljaju hrane bilo vizuelno ili olfaktorno, a svaki zalogaj pruža više zadovoljstva

Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, svaki put kad neka osoba jede izvan kuće ona pojede prosječno 134 kalorije više nego što bi pojela kod kuće. Studija, objavljena u časopisu Nutrition Education and Behavior, skupinu žena je učila kako da jedu znatno manje kada su izvan kuće: tako da budu spore. Kad se jede sporo, veća se pažnja posvećuje izgledu i doživljaju hrane bilo vizuelno ili olfaktorno, a svakim zalogajem pruža više zadovoljstva. Neke od sudionica studije istu su metodu primijenile i kod kuće, odnosno bilo gdje da su jele. Na kraju šestotjednog programa, žene su dnevno konzumirale 297 kalorija manje nego na početku i u prosjeku izgubile jedan kilogram tjelesne težine.

Inače, najnoviji podaci po pitanju debljine u Sjedinjenim Državama pokazuju da je situacija uglavno nepromijenjena kod odraslih, ali se pogoršava kod tinejđera. U periodu 2009-2010., gotovo 36 posto svih Amerikanaca bilo je značajno predebelo. Postotak je najniži kod bjelkinja, 32 procenta, slijede bijelci – 36 procenata, crnci – 39 procenata, te crnkinje – 58 procenata. Kod djece, prosjek je ostao jednak: 17 procenata, predebelo je svako šesto dijete, odnosno tinejđer. No, raste udio predebelih među dječacima i mladićima u dobi od 12 do 19 godina.

Dobra vijest u borbi protiv raka dojke, koji je, među Amerikankama, drugi po smrtnosti među malignim bolestima; prvi je rak pluća. Studija, objavljena u časopisu Lancet Oncology, pokazuje da dva lijeka protiv raka – Herceptin i Tykerb -, kad ih se uzima zajedno, značajno smanje veličinu tumora u dojki. Točnije, za četvrtinu nakon 6 tjedana! Tykerb se dosad koristio samo za liječenje jako uznapredovalih slučajeva raka, a ovo je prvi put da je testiran zajedno s Herceptinom.

Jeste li se ikad pitali kako bebe nauče govoriti? Jedno novo istraživanje na tu temu moglo bi pomoći i u ranoj dijagnostici dječjeg autizma. Znanstvenici kažu da bebe, kada dođu u stadij izgovaranja glasova ili čak i slogova, ustvari uče ne samo slušanjem nego i gledanjem – one postanu vješti čitači usana, fokusirajući pažnju na usta onoga tko govori sve dok ne ovladaju temeljnim govornim oblicima svog materinjeg jezika. Autori studije – objavljene u časopisu Proceedings of the National Academy of Science – kažu da bebe rizične za autizam slijede drugačiji razvoj od opisanog, što bi omogućilo ranu dijagnozu tog poremećaja.

XS
SM
MD
LG