Linkovi

Novosti iz medicine: od rendgena zubiju, preko spavanja, do omege-3


Kod pacijenata koji su već preživjeli srčani infarkt uzimanje pripravaka omege-3 nije spriječilo novi infarkt, ustvari nije im uopće koristilo

Ah, svi oni rendgeni zubiju kad odemo zubaru! Prema novoj studiji Medicinskog fakulteta Sveučilišta Yale, puno takvih snimanja, posebice kad se radi o djeci, može udvostručiti rizik za tumor mozga. Studija je ustvari išla obratnim putem: ustanovljeno je da je kod osoba s meningeomom, najčešćim oblikom tumora mozga, dva do pet puta bilo vjerojatnije da su imali česte rendgene zubiju kad su bili djeca. Djeca su napose osjetljiva na zračenje jer su u rastu. A, još prije desetak godina, redgen zubiju bi poslao kroz glavu oko 388 mikrosiverta zračenja. Današnji rendgenski aparati koriste tek deseti dio toga, pa su i mnogo sigurniji. Uz to, valja spomenuti da smo svi izloženi zračenju iz prirodnih izvora, u količini od oko 3 tisuće mikrosiverta.

Eksperiment na 21 dobrovoljcu pokazao je da loše prospavana noć rezultira težim posljedicama nego samo umorom i pospanošću sljedeći dan. Spomenuti dobrovoljci su proveli 6 tjedana u laboratoriju za san u bolnici Brigham and Women's, promijenivši u svojoj dnevnoj rutini samo jednu stvar - san. Umjesto preporučenih 8 sati sna, probudilo ih se nakon 5 sati, a i odlazak na spavanje bio je svake noći četiri sata kasnije nego prethodne. Rezultat: ne samo da su bili na kraju mrtvi umorni, nego im se promijenio i metabolizam, odnosno usporilo izgaranje kalorija. Da su nastavili takav neredovit i nedovoljan način spavanja čitavu godinu dana dobili bi po 6 kilograma težine, i bili na najboljem putu da razviju dijabetes. Već u 6 tjedana skočila im je razina šećera u krvi, a pao inzulin.

Znanstvenici dugo vjeruju da su omega-3 masne kiseline, kakve se nalaze u ribi, dobre za zdravlje srca i krvnih žila. No, jedna nova studija zagledala je u više od 20 tisuća pacijenata, iz 14 ranijih studija i ustanovila da u pacijenata koji su već preživjeli srčani infarkt uzimanje pripravaka omege-3 nije spriječilo novi infarkt. Ustvari, oni uopće nisu koristili takvim pacijentima. Ipak, i dalje se savjetuje konzumiranje barem dvije porcije masnije ribe tjedno podjednako zdravima kao i onima s kardiovaskularnom bolesti.

XS
SM
MD
LG