Linkovi

Novosti iz medicine: bolje od jedne jabuke dnevno - naranđa ili grejp!


Voće, povrće, tamna čokolada i crno vino bogati su izvori spojeva nazvanih flavonoidi, a jedna nova studija pokazuje da žene koje jedu veće količine izvjesnih vrsta flavonoida mogu smanjiti svoj rizik za moždani infarkt

Voće, povrće, tamna čokolada i crno vino bogati su izvori spojeva nazvanih flavonoidi, a jedna nova studija pokazuje da žene koje jedu veće količine izvjesnih vrsta flavonoida mogu smanjiti svoj rizik za moždani infarkt. Studija na 69 tisuća žena pokazala je da se ne radi o ukupnoj količini konzumiranih flavonoida, nego o količini točno određenih tipova tih spojeva. Ponajviše o onima koji se nalaze u citrusima. Ti su smanjivali rizik od moždanog udara za 19 posto. Dakle, možda ne jabuka dnevno, nego naranđa ili grejp!

Maligni melanom je rak kože od kojeg svake godine u Sjedinjenim Državama umre 9 tisuća ljudi. Kad se razvije, taj je rak smrtonosan u 85 posto slučajeva. Prema novoj studiji, o kojoj piše časopis New England Journal of Medicine, lijek Zelboraf, kompanije Hoffman-LaRoche, gotovo udvostručuje dužinu života pacijenata. Među ispitanicima, kod gotovo polovine lijek je dao rezultate, pruživši im u prosjeku 16 mjeseci života, dok uobičajeno pacijenti s uznapredovalim melanomom prežive oko 8 mjeseci.

Tablete za spavanje mogu uroditi neočekivano neugodnim posljedicama... čak i ako ih se ne uzme previše. Nova studija na 34 tisuće ljudi pokazala je da te pilule za više od 3 puta povećavaju rizik od smrti, a s vremenom, osobama kojima su bile prepisivane češće je dijagnosticiran rak. Najviše je među nalazima – o kojima piše online časopis BMJ Open – zapanjilo to da je čak i samo do 18 tableta za spavanje tokom jedne godine povećalo rizik od smrti za 3 i pol puta više nego osobama koje nisu uopće koristile takve tablete. Autori studije ističu da postojanje povezanosti ne ukazuje na uzročno-posljedičnu vezu. Rizik od tih tableta mogao bi potjecati od njih samih ali i od medicinskih problema koji navode ljude na uzimanje sredstava za spavanje.

A, kad smo već kod sredstava za spavanje, oni su naširoko u upotrebi kod vojnih veterana, posebno onih s dijagnosticiranim sindromom post-traumatskog stresnog poremećaja. Prema podacima američkog ministarstva za veterane, među vojnicima koji su ratovali u Iraku i Afganistanu u periodu od 2001. do 2008. stopa takvog sindroma je gotovo 14 posto. Raniji podaci – pogotovo oni o vijetnamskim veteranima – ukazivali su na znatno veći broj pogođenih: oko 30 posto čak 12 godina nakon završetka tog rata. Nekoliko studija upozorava i na jaku povezanosti između PTSP-ja i ovisnosti o drogama ili alkoholu.

XS
SM
MD
LG