Linkovi

Novo znanstveno otkriće - spas za oboljele od raka?


Novo znanstveno otkriće - spas za oboljele od raka?
Novo znanstveno otkriće - spas za oboljele od raka?

Proučavajući genetski materijal u nekim zloćudnim tumorima, znanstvenici su otkrili da prisutnost određene bjelančevine u visokoj koncentraciji ukazuje s velikom vjerojatnošću da će se taj rak proširiti u roku od dvije godine

Jedno od najčešćih pitanja koja oboljeli od raka upute svojim liječnicima je: da li je rak ograničen ili će se širiti? Nedavna studija američkih i kineskih znanstvenika pruža moguće naznake prema odgovoru. Proučavajući genetski materijal u nekim zloćudnim tumorima, znanstvenici su otkrili da prisutnost određene bjelančevine u visokoj koncentraciji ukazuje s velikom vjerojatnošću da će se taj rak proširiti u roku od dvije godine. Što to znači za buduću dijagnostiku i liječenje?

Izvor otkrića bili su stanovnici Azije, gdje su hepatitis B i rak jetre relativno česti. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u Aziji rak jetre – izazvan hepatitisom B – jedan od tri vodeća uzroka smrti kod muškaraca, a glavni uzrok smrti žena. Četvrtina od dvije milijarde ljudi u svijetu koji su zaraženi virusom hepatitisa B na koncu razvije rak jetre i od njega umre.

Znanstvenici u Hong Kongu proučavali su uzorke stanica raka jetre i otkrili da neke stanice sadrže visoke koncentracije jedne varijante bjelančevine karboksipeptidaze-E, odnosno CPE. Istodobno, i znanstvenici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje i razvitak djece, kraj Washingtona, proučavali su CPE i također identificirali istu njegovu varijantu, nazvanu CPE-Delta N. Doktorica Peng Loh je neuro-endokrinolog pri Nacionalnom institutu:

"Otkrili smo da se u stanicama raka nalazi ustvari taj varijantni oblik. Tako smo zajedno počeli istraživati i izvorni oblik bjelančevine, kao i njezinu varijantu u raku."

Znanstvenici u Washingtonu ugradili su tkivo iz uzoraka jetre iz Hong Konga u laboratorijske miševe, te, potom, potvrdili da, kad je prisutan varijantni oblik CPE-Delta N, velika je vjeorjatnost da će rak metastazirati u roku od dvije godine. Ista varijantna bjelančevina potvrđena je i u zloćudnim tumorima glave i vrata, debelog crijeva, te dojke, a preliminarni testovi ukazuju da bi se mogla nalaziti i u raku štitnjače.

Sve u svemu, kaže doktorica Loh, CPE-Delta N bi se mogao nalaziti u 14 raznih vrsta zloćudnih tumora. Znanstvenici kažu da bi to otkriće moglo izmijeniti opcije liječenja za pacijente, posebice one čiji je rak u prvom ili drugom stadiju, a sadrži bjelančevinu CPE-Delta N.

"Vjerujemo da tim pacijentima možemo najviše pomoći, jer se njima kaže da najvjerojatnije neće biti povrata raka, pa ne treba ići s pojačanom terapijom. No, tim ljudima doslovce možemo spasiti živote."

Studija kineskih i američkih znanstvenika objavljena je u časopisu Journal of Clinical Investigation.

XS
SM
MD
LG