Linkovi

Novo izbijanje virusa u Pekingu, 36 zaraženih


Two women wear protective suits as they walk on a street near the closed Xinfadi market in Beijing on June 13, 2020.
Two women wear protective suits as they walk on a street near the closed Xinfadi market in Beijing on June 13, 2020.

Peking je zabilježio 36 slučajeva novozaraženih korona virusom uslijed straha od drugog talasa COVID-a 19 u kineskoj prijestolnici.

Još 36 slučajeva zabilježeno je 14. juna. U gradu ranije nije bilo novih slučajeva više od 50 dana.

Potpredsjednik kineske Vlade Sun Chunlan pozvao je službenike da poduzmu "odlučne mjere", upozorivši da je rizik od daljnjeg širenja i dalje visok.

Novo izbijanje virusa dovodi se u vezu s najvećim gradskim tržnicama.

Ukupno 79 slučajeva povezano je s tržnicom Xinfadi, objavio je Global Times.

Tri druge provincije - Liaoning, Hebei i Sichuan - takođe su prijavile potvrđene ili slučajeve za koje se sumnja da su povezani s Pekingom.

U izvještajima lokalnih medija se navodi da je virus otkriven na daskama za sjeckanje koje se koriste za rezanje uvezenog lososa, što je navelo velike supermarkete u Pekingu da povuku ribu sa svojih polica.

Prema podacima kineske Nacionalne zdravstvene komisije, Peking je 11. juna zabilježio jedan, a 12. juna još šest novih slučajeva virusa, prvi put u skoro dva mjeseca.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG