Linkovi

Jordan ponovo bez podrške za lidera Predstavničkog doma, sve više republikanaca protiv


Republikanac Jim Jordan na konferenciji za novinare u Washingtonu. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Republikanac Jim Jordan na konferenciji za novinare u Washingtonu. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Predstavnički dom američkog Kongresa u petak nije uspio ni u trećem pokušaju da izabere predsjedavajućeg, nakon što je dio republikanskih kongresmena - uz sve demokrate - ponovo glasao protiv kandidata većinske Republikanske stranke Jima Jordana.

Jordan je osvojio 194 glasa, što je mnogo manje od 214 koliko mu je bilo potrebno da bi bio izabran.

Republikanci za sada nemaju plan da ujedine podijeljenu republikansku većinu u donjem domu, izaberu predsjedavajućeg i odblokiraju rad Kongresa, nakon što je tvrda struja stranke početkom mjeseca smijenila Kevina McCarthyja.

Uoči glasanja, Jordan nije nagovijestio da će povući kandidaturu za predsjedavajućeg, već je poručio na konferenciji za novinare da su "Amerikanci željni promjena".

Jordan, bliski saveznik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i pripadnik desničarskog krila republikanaca, svoju kampanju za predsjedavajućeg uporedio je sa američkim inovatorima i pozvao kolege da ga podrže.

Sukobi među republikancima ostavili su Kongres u nemogućnosti da reaguje na zahtjev predsjednika Joea Bidena pomoć Ukrajini i Izraelu.

Tijesna i razjedinjena republikanska većina nije uspjela da se ujedini iza Jordana ili bilo kog drugog kandidata da zamijeni McCarthyja, koga je šačica članova stranke zbacila 3. oktobra. Također nisu uspeli da se dogovore oko rezervnog plana koji bi omogućio ovom domu da preuzme zakonodavstvo.

Treće neuspjelo glasanje moglo bi da navede Jordan da odustane, što bi otvorilo put drugim kandidatima da se pojave. Ali, nejasno je da li će republikanci uspjeti da se ujedine iza bilo koga od njih.

Republikanci su također podijeljeni oko rezervne opcije koja bi mogla da omogući Predstavničkom domu da se pozabavi hitnim pitanjima, kao što je Bidenov paket pomoći i zakon o potrošnji koji bi omogućio američkoj vladi da nastavi da funkcioniše nakon roka od 17. novembra.

Taj plan bi dao veća ovlaštenja republikanskom predstavniku koji privremeno zauzima predsjedničku fotelju. Demokrate u Predstavničkom domu i Bijela kuća rekli su da su otvoreni za tu ideju, ali su republikanci odbacili taj pristup na sastanku iza zatvorenih vrata u četvrtak.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG