Linkovi

Novinarska udruženja u SAD osuđuju napade na novinare i njihovo hapšenje na protestima


A security guard walks behind shattered glass at the CNN building at the CNN Center in the aftermath of a demonstration against police violence on Saturday, May 30, 2020, in Atlanta. (AP Photo/Brynn Anderson)
A security guard walks behind shattered glass at the CNN building at the CNN Center in the aftermath of a demonstration against police violence on Saturday, May 30, 2020, in Atlanta. (AP Photo/Brynn Anderson)

Komitet za zaštitu novinara (CPJ), sa sjedištem u SAD, u subotu je osudio napade policije i demonstranata na novinare koji izvještavaju sa protesta širom zemlje, a koji su izbili nakon što je u ponedjeljak u Minneapolisu tokom policijskog hapšenja život izgubio Afroamerikanac George Floyd.

"Ciljani napadi na novinare, medijske ekipe i novinske organizacije koje pokrivaju demonstracije pokazuju potpuno nepoštovanje njihove kritičke uloge u dokumentovanju tema od javnog interesa i neprijvatljivi su pokušaj njihovog zastraživanja", rekao je programski direktor CPJ-a Carlos Martínez de la Serna​ u saopštenju.

Ta organizacija koja se bori za prava novinara, pozvala je gradske vlasti širom zemlje da "daju instrukcije policiji da ne cilja novinare" i da im "omoguće da mogu da izvještavaju bezbjedno o demonstracijama bez straha od povrijeđivanja ili odmazde".

U međuvremenu, CPJ istražuje izvještaje o napadima i hapšenjima novinara koji su pokrivali nerede u Atlanti, Las Vegasu, Louisvilleu u Kentuckyju i Washingtonu.

Takođe u subotu, Društvo profesionalnih novinara (SPJ) tweetovalo je otvoreno pismo u kojem traži od demonstranata i policije da ne napadaju niti maltretiraju novinare.

"Prije nego što preduzmete bilo kakvu agresivnu akciju prema nama, zastanite za trenutak, udahnite i odlučite da uradite pravu stvar i ostavite nas da radimo svoj posao", kaže se u pismu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG