Linkovi

Novinarki Radija Slobodna Evropa produžen pritvor u Rusiji


Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmasheva u sudnici u Kazanu (Foto: REUTERS/Alexey Nasyrov)
Novinarka Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmasheva u sudnici u Kazanu (Foto: REUTERS/Alexey Nasyrov)

Ruski sud je u ponedjeljak do 5. juna produžio pritvor novinarki Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmashevoj, koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, a suočena je sa 15 godina zatvora zbog optužbi da je širila "lažne informacije".

Kurmasheva se u sudnici u zapadnog gradu Kazanju žalila na loše uslove u ćeliji, prenosi novinar AFP-a.

Kurmasheva, urednica u Tatarsko-baškirskoj službi Radija Slobodne Evrope, uhapšena je prošle godine zato što se nije registrovala kao "strani agent".

Radio Slobodna Evropa je kasnije naveo da je optužena da je širila lažne informacije, pod novim zakonima o cenzuri usvojenim poslije ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Kurmasheva je 2022. godine bila urednica knjige "Reci ne ratu" - koja predstavlja kolekciju intervjua i priča o Rusima koji se protive ruskom ratu u Ukrajini.

Radio Slobodna Evropa je u ponedjeljak saopštio je da je njeno pritvaranje "nečuveno" i da je uhapšena "samo zato što ima američki pasoš".

"Optužbe protiv Alsu su neosnovane. To nije pravni proces, već politički trik i Alsu i njena porodica neopravdano plaćaju užasnu cijenu. Rusija mora da okonča tu prevaru i odmah, bezuslovno oslobodi Alsu", poručio je direktor Radija Slobodna Evropa Stephen Capus.

Suprug Kurmasheve, Pavel Butorin, na X-u je ponovo odbacio optužbe protiv nje.

"Rusija želi da je Alsu zatvorena, napuštena i zaboravljena. To se neće dogoditi. Nećemo odustati dok se Alsu ne vrati svojoj djeci", napisao je Butorin.

Kursmashevoj, koja je živjela u Pragu sa suprugom i dvoje djece, zaplijenjen je američki i ruski pasoš u junu prošle godina kada je došla u Rusiju da obiđe porodicu.

Uhapšena je u oktobru dok je čekala da joj vrate pasoše. Optužena je da se nije registrovala da je "strani agent", zbog čega bi mogla da bude osuđena na do pet godina zatvora, dok je maksimalna kazna zatvora za "širenje lažnih informacija" 15 godina.

Grupe za zaštitu ljudskih prava optužile su Rusiju da koristi represivne zakone da napada kritičare režima i nezavisne novinare.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG