Linkovi

Novinarki četiri godine zatvora zbog dokumentovanja korone u Wuhanu


A pro-democracy activist holds placards with the picture of Chinese citizen journalist Zhang Zhan outside the Chinese central government's liaison office, in Hong Kong, Monday, Dec. 28, 2020.
A pro-democracy activist holds placards with the picture of Chinese citizen journalist Zhang Zhan outside the Chinese central government's liaison office, in Hong Kong, Monday, Dec. 28, 2020.

Kineska novinarka koja je pratila izbijanje epidemije korona virusa u Wuhanu osuđena je na kaznu zatvora od četiri godine. Zhang Zhan proglašen je krivom za "podsticanje svađa i izazivanje nevolja", što je česta optužba protiv aktivista.

Tridesetsedmogodišnja bivša advokatica privedena je u maju i već nekoliko mjeseci štrajkuje glađu. Njeni advokati kažu da je lošeg zdravlja.

Gospođa Zhang jedna je od nekoliko kineskih novinara koji su naišli na probleme zbog izvještavanja o Wuhanu, prenosi BBC. U Kini ne postoje slobodni mediji, a poznato je da vlasti suzbijaju aktiviste ili uzbunjivače za koje se smatra da potkopavaju vladin odgovor na izbijanje pandemije.

Zhang Zhan snimila je videozapise koji su se široko dijelili na mreži, a prikazuju prenapučene krematorijume i bolnice dok se grad borio da savlada COVID-19 u prvim danima izbijanja pandemije.

"Zhang Zhan izgledala je shrvano kad je izrečena kazna", rekao je Ren Quanniu, jedan od njenih advokata, novinarima ispred Narodnog suda u Novom okrugu Pudong 28. decembra, potvrđujući da je izrečena kazna četverogodišnjeg zatvora.

Njezina je majka glasno jecala dok je čitana presuda, rekao je Ren. Advokat je dodao da se zabrinutost pojačava zbog zdravlja Zhangove koja je u junju započela štrajk glađu i prisilno je hranjena kroz nos, prenose agencije Dpa i AFP.

Kritika kineskog ranog rješavanja krize cenzurirana je. Državni mediji pripisali su uspjeh u suzbijanju virusa vodstvu predsjednika Xi Jinpinga.

U Šangaju je policija pojačala strogo osiguranje pred sudom, gdje je suđenje otvoreno sedam mjeseci nakon što je Zhangova pritvorena. Čovjek u invalidskim kolicima, koji je Reutersu rekao da je došao iz centralne provincije Henan kako bi demonstrirao u znak podrške Zhang, kao koleginice, napisao je njeno ime na plakatu prije nego što je policija stigla da ga odvede.

Stranim novinarima je uskraćen ulazak u sud "zbog epidemije", naveli su službenici sudskog osiguranja.

Bivša pravnica Zhang stigla je u Wuhan 1. februara iz svoje kuće u Šangaju. Njeni kratki video isječci otpremljeni na YouTube sastoje se od intervjua sa stanovnicima, komentara i snimaka krematorija, željezničkih stanica, bolnica i Instituta za virusologiju Wuhan.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG