Linkovi

Počinje suđenje novinarki uhapšenoj tokom američkog protesta


FILE - Police officers are shown arresting Des Moines Register reporter Andrea Sahouri after a Black Lives Matter protest she was covering on May 31, 2020, in Des Moines, Iowa, was dispersed by tear gas. (Photo courtesy Katie Akin via AP)
FILE - Police officers are shown arresting Des Moines Register reporter Andrea Sahouri after a Black Lives Matter protest she was covering on May 31, 2020, in Des Moines, Iowa, was dispersed by tear gas. (Photo courtesy Katie Akin via AP)

Novinarka koja je uhapšena dok je prošlog maja izvještavala o protestu Black Lives Matter u Des Moinesu, saveznoj državi Iowa, u ponedjeljak je na sudu suočena sa prekršajnom optužbom zbog oglušavanja na pozive da se raziđu i ometanja službenih radnji.

Andrea Sahouri, reporterka The Des Moines Register-a, poprskana je suzavcem i kratko zadržana nakon što su se policija i demonstranti sukobili tokom protesta zbog smrti Georgea Floyda nakon policijskog privođenja u Minneapolisu, Minnesota. U to vrijeme Sahouri je bila sa svojim tadašnjim dečkom Spenserom Robnettom, koji se suočava s istim optužbama.

Tokom protesta 31. maja, neki demonstranti bacali su boce s vodom i kamenje na policiju. Neki su, takođe, razbili izloge i uništili maloprodajnu trgovinu "Target".

Policija je reagovala tako što je demonstrante prskala suzavcem kako bi rastjerala gomilu.

Sahouri, koja je izvještavala o događajima na Twitteru, rekla je da je pokušala pobjeći od suzavca u momentu kada je nešto pogodilo njenog dečka. Rekla je da je nakratko zastala da vidi je li dobro, a zatim se udaljila od nereda.

Tada ju je, rekla je, policajac Luke Wilson poprskao suzavcem i uhapsio.

Wilson je rekao da u vrijeme hapšenja nije znao da je ona novinarka.

Sahouri je ukrcana u kombi i nakratko zatvorena.

Odabrana porota

Ranije u ponedjeljak izabrana je porota u ovom slučaju sastavljena od šest osoba, a suđenje je trebalo započeti kasnije tokom dana.

Ako bude proglašena krivom, Sahouri (25) bi se mogla suočiti sa novčanom kaznom od 600 dolara i imala bi kazneni dosije. Iako bi se mogla suočiti sa 30 dana zatvora, Associated Press izvještava da bi to bilo "neobično".

Očekuje se da će suđenje trajati dva dana.

"Kršenje prava na slobodu medija"

Slučaj je privukao pažnju zagovornika ljudskih prava i slobode medija, novinarskih škola i medijskih kompanija koji su zatražili od vlasti da odustanu od optužbi, jer je, kako su naveli, Sahouri samo obavljala posao novinara.

"To što se ovo suđenje uopšte događa predstavlja kršenje prava na slobodu medija i nepravdu", napisao je urednički kolegij The Des Moines Register-a.

Zvaničnici su tvrdili da novinari nemaju pravo ignorisati naređenja policije o razilaženju, dodajući da je slična naredba izdata 90 minuta ranije.

Grupa za praćenje slobode medija u Americi (US Press Freedom Tracker), saopštila je da od 2018. godine nije upoznata sa suđenjem novinaru koji obavlja svoj posao u SAD-u.

Iz ove grupe navode da je više od 125 novinara privedeno za vrijeme građanskih nemira u cijeloj zemlji 2020. Među njima, 13 novinara, uključujući Sahouri, i dalje može biti suočeno sa krivičnim gonjenjem.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG