Linkovi

Novinari u Ugandi se suočavaju sa fizičkom opasnosti dok izvještavaju


Paul Murungi, novinar koji radi sa novinama New Vision, nalazi se u njihovoj redakciji nakon što je ozlijeđen u napadu sigurnosnih službenika, izvan ureda Ujedinjenih nacija za ljudska prava, dok je radio svoj posao, Kampala, Uganda, februar 2021.
Paul Murungi, novinar koji radi sa novinama New Vision, nalazi se u njihovoj redakciji nakon što je ozlijeđen u napadu sigurnosnih službenika, izvan ureda Ujedinjenih nacija za ljudska prava, dok je radio svoj posao, Kampala, Uganda, februar 2021.

U Ugandi, novinari izvještavaju da su bili napadnuti dok su radili svoj posao. Dvoje novinara kažu da su prošle sedmice pretučeni dok su pokušavali izvještavati o protestu zbog nestanka struje. Još desetine su pretučene tokom uoči izbora u januaru.

U gradu Kajungi 28. aprila izbio je protest zbog dvonedjeljnog nestanka struje.

Novinari su poslani da izvještavaju o demonstracijama, uključujući Amona Kayanjaju, koji izvještava za lokalnu televizijsku stanicu.

Po dolasku, Kayanja je izvadio svoju malu video kameru i počeo razgovarati s demonstrantima. Ali kada su policajci i vojni policajci raspoređeni da zaustave protest, Kayanja i novinarka Teddy Nakaliga našli su se na udaru.

"Počeli su da nas tuku. Pitali smo ih zašto nas tuku? Nisu nam dali razlog. Slomili su mi kameru. Telefon je uništen. Imali su štapove; udarali su nas. Tjerali su nas. Ništa nismo uradili", rekao je Kayanja.

Međunarodni institut za štampu kaže da su Kayanja i Nakaliga dvoje od više od 100 novinara koji su pretučeni tokom svog rada u Ugandi.

Posljednji incident, kako su ispričali Kayanja i Nakaliga, dogodio se dvije sedmice nakon što je vrhovno rukovodstvo Narodnih odbrambenih snaga Ugande dogovorilo nogometnu utakmicu za poboljšanje odnosa s medijima.

Vojska je izgubila utakmicu od vlasnika medija i novinara. Medijski radnici kažu da te pobjede nisu bitne u svakodnevnom životu.

Brigadni general Flavia Byekwaso, glasnogovornica vojske, rekla je da će odgovorni za napade biti pozvani na odgovornost. Također je rekla da treba učiniti još mnogo toga da se učvrsti odnos vojske s medijima.

Frederick Juuko, profesor prava na Univerzitetu Makerere, kaže da je u posljednjih 35 godina vlada predsjednika Yowerija Musevenija primarno koristila militarizam za rješavanje problema koji nisu povezani s oružanim snagama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG