Linkovi

Rekordan broj uhapšenih novinara širom svijeta u 2020. godini


Law enforcement officers detain a journalist in central Minsk, Belarus, August 27, 2020.
Law enforcement officers detain a journalist in central Minsk, Belarus, August 27, 2020.

Od početka 2020. godine rekordan broj novinara je u zatvoru jer su administracije širom svijeta reagovale na izvještavanja o pandemiji virusa korona ili građanskim nemirima, saopšteno je u utorak, 15. decembra, iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ).

Prema podacima ove organizacije, do 1. decembra najmanje 274 novinara su uhapšena što je najviše od početka devedesetih godina prošlog vijeka kada je CPJ krenuo sa prikupljanjem podataka.

Protesti i političke tenzije su glavni uzrok brojnih hapšenja i većina se dogodila u Kini, Turskoj, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

"Šokantno je to da je rekordan broj novinara uhapšen usred globalne pandemije virusa korona", rekao je direktor CPJ Joel Simon.

U izvještaju je za hapšenje novinara okrivljen nedostatak globalnog rukovodstva po pitanju demokratskih vrijednosti i posebno je ukazano na kritike prema medijima koje je iznosio američki predsjednik Donald Trump, za kojeg se navodi da je dao pokriće autoritativnim vladarima da se obračunaju sa novinarima u svojim zemljama.

Od početka godine, 34 novinara su uhapšena zbog "lažnih vijesti".

CPJ ističe da, iako u američkim zatvorima nema nijednog novinara, 110 ih je uhapšeno ili je protiv njih pokrenut krivičan postupak zbog izvještavanja o demonstracijama protiv policijskog nasilja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG