Linkovi

Advokat kaže da pritvoreni američki novinar u Mjanmaru djeluje obeshrabreno


Na ovoj fotografiji iz 2018. godine, Danny Fenster radi od svog kombija kojeg je pretvorio ured u Detroitu, Michigan.
Na ovoj fotografiji iz 2018. godine, Danny Fenster radi od svog kombija kojeg je pretvorio ured u Detroitu, Michigan.

Američki novinar Danny Fenster, koji je pritvoren u Mjanmaru skoro četiri mjeseca dok čeka suđenje, pojavio se obeshrabren tokom sudskog ročišta u ponedjeljak, rekao je njegov advokat.

Fenster je optužen za podstrekivanje - širenje zapaljivih informacija - djelo za koje bi mogao biti osuđen na kaznu zatvora do tri godine. U optužnici se ne navodi tačno za šta je on optužen.

Vojska, koja je preuzela vlast u februaru, pokušala je obuzdati nezavisne medije ukidanjem licenci i hapšenjem na desetine novinara.

Fenster je pritvoren u zatvoru Insein u Yangonu, prenapučenom objektu u kojem se decenijama nalaze politički zatvorenici.

Advokat Than Zaw Aung rekao je da je Fenster djelovao demoralisano kada je razgovarao s njim na video konferenciji tokom sudskog ročišta u ponedjeljak, što mu je bila prva prilika za to u više od mjesec dana.

Ročišta se vode putem videa na gradskom sudu umjesto u posebnoj sudnici zbog koronavirusa, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci ozbiljno utjecao na Yangon, najveći grad Mjanmara.

"Kosa mu je postala duža. Djelovao je razočarano i frustriranim tonom mi je rekao da 'nemam šta da kažem'", rekao je advokat. "Pitao sam ga da li su ga zatvorske vlasti cijepile, a on je odgovorio da nisu. Njegove riječi su pokazale da se ne osjeća dobro. Ništa nije tražio."

Fenster je sredinom jula rekao da vjeruje da je obolio od COVID-19 i da mu nisu dati lijekovi koje je tražio. Zatvorske vlasti su porekle da je bio zaražen.

Fenster je priveden na međunarodnom aerodromu Yangon 24. maja dok se pokušavao ukrcati na let kako bi otišao do Detroita u Sjedinjenim Državama da vidi svoju porodicu. On je urednik u mediju Frontier Myanmar, nezavisnoj internet kući sa sjedištem u Yangonu, najvećem gradu u Mjanmaru.

"Vrlo smo zabrinuti zbog Dannyjevog fizičkog i mentalnog zdravlja, posebno s obzirom na njegovo držanje na današnjem (20. septembar) ročištu", rekao je Thomas Kean, glavni urednik Frontiera. "Potpuno je razumljivo da je frustriran i razočaran - uopće nije trebao biti pritvoren. Danny je gotovo četiri mjeseca u zatvoru Insein i nema razloga da ga vlasti i dalje drže u zatvoru. Trebao bi odmah biti pušten kako bi mogao otići kući svojoj porodici."

Ročište u ponedjeljak održano je kako bi se Fensteru produžio istražni pritvor, a za 4. oktobar je zakazano novo ročište. Nije bilo jasno može li to uključivati dopuštanje zahtjeva za puštanje uz kauciju.

Novinarska udruženja i organizacije za slobodu govora širom svijeta zatražile su oslobađanje Fenstera, kao i američka vlada.

"I dalje smo duboko zabrinuti što se produžava pritvor američkom državljaninu Dannyju Fensteru koji je radio kao novinar u Burmi (raniji naziv za današnji Mjanmar)", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price ranije ovog mjeseca nakon što je Fenster obilježio svoj 100. dan u pritvoru.

"Novinarstvo nije zločin. Pritvaranje Fenstera i drugih novinara predstavlja neprihvatljiv napad na slobodu izražavanja u Burmi", rekao je Price. "Nastavljamo vršiti pritisak na burmanski vojni režim da odmah pusti Dannyja. To ćemo činiti sve dok se on sigurno ne vrati kući svojoj porodici."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG