Linkovi

Novinar Reutersa ubijen dok je pratio sukobe u Afganistanu


Novinar Reutersa Danish Siddiqui
Novinar Reutersa Danish Siddiqui

Novinar Reutersa Danish Siddiqui ubijen je u petak (16. juna) dok je pratio sukob afganistanske vojske i talibana blizu graničnog prijelaza s Pakistanom, objavio je afganistanski komandant.

Afganistanski su se specijalci borili s talibanima kako bi preuzeli kontrolu nad tržnicom u Spin Boldaku, kada su Siddiqui i visoki afganistanski komandant ubijeni.

Zvaničnik je rekao za Reuters da su hice ispalili talibani.

Siddiqui je od ove sedmice bio s afganistanskim specijalcima u južnoj pokrajini Kandahar te je izvještavao o borbama s talibanima.

"Hitno tražimo dodatne informacije i sarađujemo s vlastima u pokrajini", navodi se u saopštenju predsjednika Reutersa Michaela Friedenberga i glavne urednice Alessandre Galloni.

"Danish je bio izvanredan novinar, predan suprug i otac te voljeni kolega. Naše su misli s njegovom porodicom u ovo strašno vrijeme", dodaje se.

Ranije je u petak Siddiqui rekao Reutersu da je ranjen šrapnelom u ruku. Oporavljao se kada su se talibani povukli iz borbe u Spin Boldaku. Razgovarao je s trgovcima, kada su talibani ponovno napali, kaže afganistanski komandant.

Reuters nije uspio potvrditi detalje o obnovljenim borbama koje opisuje anonimni zvaničnik.

Siddiqui je bio član Reutersovog tima fotografa koji je 2018. osvojio Pulitzerovu nagradu za dokumentovanje izbjegličke krize Rohinja. Fotograf Reutersa je od 2010., a pratio je ratove u Afganistanu i Iraku, proteste u Hong Kongu i zemljotrese u Nepalu.

Talibani su zauzeli granično područje u srijedu, a riječ je o drugom najvećem graničnom prelazu s Pakistanom i jednom od najvažnijih ciljeva koje su postigli tokom brzog napretka širom zemlje, uslijed američkog povlačenja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG