Linkovi

Novinar Glasa Amerike snimio policijski pucanj prema novinarskoj ekipi i demonstrantima u Washingtonu


Tear gas billows as demonstrators gather in Lafayette Park to protest the death of George Floyd, May 31, 2020, near the White House in Washington.
Tear gas billows as demonstrators gather in Lafayette Park to protest the death of George Floyd, May 31, 2020, near the White House in Washington.

Više od 200 novinara navodi da su povrijeđeni, pritvoreni ili da im je uništena oprema dok pokrivaju proteste zbog smrti Georgea Floyda.

U sred razjarene mase, požara i pljačkanja, i sami novinari su postali priča kada su, radeći svoj posao da informišu javnost, dolazili u sukob sa policijom ili demonstrantima.

Među njima i novinar Glasa Amerike Jason Patinkin. On je ispričao da je u nedjelju oko 23 sata odlazio s protesta oko Trga Lafayette i Bijele kuće kada je policija pucala na njega i još jednu novinarsku ekipu.

Dok je odlazio sa trga, Patinkin kaže da se mogao čuti jak prasak a onda je doletjela i pala na zemlju blizu novinara eksplozivna naprava - po svemu sudeći šok bomba. „Nisam vjerovao da bi me gađao”, kaže on.

Ispričao je da je ponovo uključio kameru i da je tada vidio kada je policajac podigao oružje i pucao u njegovom pravcu.

Snimak incidenta

Novinar je rekao da je nakon toga osjetio da ga je nešto pogodilo u zaštitni prsluk blizu lijevog ramena.

Patinkin je rekao da je njegova akreditacija bila primjetna, iako je bila noć. Barem jedna osoba na njegovom snimku mogla se čuti kako viče: "Novinari!"

"Ja sam novinar, očigledno je da da sam novinar", rekao je Patinkin, iskusni novinar koji je pokrivao sukobe i nemire u inostranstvu, uključujući i u Kartumu u Sudanu. "Nisam to zaista očekivao."

Njegov snimak pokazuje kordon od više od 20 policajaca na raskrsnici u blizini Bijeli kuće. Prosvjednici su također bili prisutni, kazao je Patinkin.

Patinkin je naveo da se predmet koji ga je udario odbio od njega u lijevo. "Da je odskočio udesno, mogao bi me udariti u oko, udariti me u lice", rekao je on.

Nije bilo jasno da li su policijske snage pripadale gradu Washingtonu ili Državnom servisu nacionalnih parkova koji inače štiti Trg Lafayette i druge trgove u glavnom gradu.

Glasnogovornik Državnog servisa nacionalnih parkova izjavio je da ne postoji način da se utvrdi ko je ispalio projektil. Gradska policija Washingtona nije odgovorila na poziva i mailove.

U Long Beachu u Kaliforniji radio-reporter KPCC-a Adolfo Guzman-Lopez pogođen je blizu grla gumenim metkom. Na konferenciji za novinare u ponedjeljak, gradski gradonačelnik se izvinio, a šef policije rekao je da će pokrenuti istragu.

Slobodna novinarka Linda Tirado rekla je američkoj grupi Press Freedom Tracker, grupi koja dokumentira kršenje slobode štampe u SAD-u, da joj je potrebno bolničko liječenje nakon što ju je projektil pogodio u glavu, dok je pokrivala proteste u Minneapolisu.

Tirado je kasnije na Twitteru objavila da je izgubila vid na lijevom oku.

Odjel za javno infromisanje Minneapolisa je početkom sedmice potvrdio za Glas Amerike da nekoliko policijskih agencija pružaju pomoć gradu kada su u pitanju protesti, te da su incidenti sa gradskom policijom pod istragom.

Press Freedom Tracker istražuje više od 200 incidenata u koje su uključeni novinari, uključujući 40 pritvaranja ili vezivanja ruku, kao i više od 150 napada. Većina uključuje policiju koja je ispalila suzavac i gumene metke ili koristila biber sprej.

„Užasnuti smo stalnom upotrebom oštrih i ponekad nasilnih akcija policije prema novinarima koji rade svoj posao. To su direktna kršenja slobode štampe, što je temeljna ustavna vrijednost Sjedinjenih Država“, rekao je direktor programa CPJ Carlos Martinez de la Serna u izjavi u ponedjeljak.

Novinar Glasa Amerike Jason Patikin kaže da napadi na medije "čine veliku štetu", jer se spriječavaju u prenošenju informacija kada su javnosti najpotrebnije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG