Linkovi

Novi Zeland od srijede proglašava izolaciju zbog koronavirusa


Snadbijevanje građana Novog Zelanda u vrijeme pandemije koronavirusa (Foto: Reuters)
Snadbijevanje građana Novog Zelanda u vrijeme pandemije koronavirusa (Foto: Reuters)

Građani Novog Zelanda će od srijede biti u potpunoj izolaciji u pokušaju da se ograniči širenje koronavirusa

Premijerka Jacinda Ardern objavila je da će biti potrebno da svi građani, sem onih čiji je rad neophodan, ostanu kod kuće najmanje četiri nedjelje. Ministarstvo zdravlja te države saopštilo je da su potvrđena 102 slučaja koronavirusa.

Premijerka Ardern upozorila je da bi bez striktnih mjera izolacije životi desetina hiljada građana Novog Zelanda mogli biti ugroženi.

“Ako ne reagujemo sada rizikujemo da se virus ukorijeni kao na drugim mjestima. Trenutno imamo 102 slučaja zaraze, ali to je bio slučaj i sa Italijom. Sada je virus preplavio njihov zdavstveni sistem i stotine ljudi umiru svakodnevno. Uvijek smo govorili da ćemo djelovati rano, odlučno i snažno i to ćemo i učiniti", izjavila je premijerka Ardern.

Nove, pooštrene mjere, podrazumijevaju zatvaranje škola, ugostiteljskih objekata i bioskopa. Više policajaca će biti poslato na ulice čija uloga će biti, kako navode visoki policijski zvaničnici, da edukuju građane o ograničenjima - a ne da ih sprovode.

Osnovne djelatnosti, poput rada samoposluga, apoteka, transporta roba i finansija, će se nastaviti. Javni prevoz biće dostupan samo radnicima čiji je su usluge neophodne.

Nadležni ukazuju da su svjesni da će novim mjerama biti narušen svakodnevni život građana države koja broji 4.900.000 stanovnika. Međutim, kako podvlače, alternativa bi bila znatno gora.

Prošle sedmice Novi Zeland, u nastojanju da uspori širenje zaraze virusom COVID-19, uskratio je ulazak svima koji nisu državljani te zemlje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG