Linkovi

Novozelandski sud presudio je da je dob za glasanje od 18 godina diskriminirajuća


FILE - A vote is cast in Auckland, New Zealand, during a general election on Sept. 3, 2014.
FILE - A vote is cast in Auckland, New Zealand, during a general election on Sept. 3, 2014.

Najviši sud Novog Zelanda presudio je u ponedjeljak da je trenutna dob za glasanje u zemlji od 18 diskriminirajuća, prisilivši parlament da raspravlja o tome treba li je sniziti.

Slučaj, koji se vodio na sudovima od 2020., predvodila je zagovaračka skupina Make It 16, koja želi sniženje dobi kako bi uključila osobe od 16 i 17 godina.

Vrhovni sud utvrdio je da trenutna dob za glasanje od 18 godina nije u skladu s državnom Poveljom o pravima, koja ljudima daje pravo da budu slobodni od dobne diskriminacije kada navrše 16 godina.

Odluka pokreće proces u kojem se to pitanje mora naći pred parlamentom na raspravi i pregledaće ga parlamentarna komisija. Ali to ne prisiljava parlament da promijeni dob za glasanje.

"Ovo je povijest", rekao je Caeden Tipler iz Make It 16 , dodajući: "Vlada i parlament ne mogu ignorirati tako jasnu pravnu i moralnu poruku. Moraju nam dopustiti da glasamo."

Grupa na svojoj web stranici kaže da nema dovoljno opravdanja da se 16-godišnjacima spriječi glasanje kada mogu voziti, raditi puno radno vrijeme i plaćati porez.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da će vlada izraditi nacrt zakona za smanjenje dobi na 16 godina, koji bi se potom mogao staviti na glasanje u parlamentu.

"Osobno podržavam smanjenje dobne granice za glasanje, ali to nije pitanje samo mene ili čak vlade, bilo kakva promjena izbornog zakona ove prirode zahtijeva 75 posto podrške zastupnika", rekla je.

Političke stranke imaju različite stavove o ovoj temi. Zelena stranka želi hitnu akciju da se dobna granica za glasanje spusti na 16 godina, ali najveća oporbena stranka, Nacionalna stranka, ne podržava tu promjenu.

"Očito, negdje moramo povući crtu", rekao je čelnik Nacionalne stranke Christopher Luxon. "Slažemo se da je granica 18. Puno različitih zemalja ima različite pozicije gdje je crta povučena i s naše tačke gledišta, 18 je sasvim u redu."

XS
SM
MD
LG