Linkovi

Na Novom Zelandu registrovan smrtni slučaj povezan sa vakcinom


Lockdown na Novom Zelandu zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom
Lockdown na Novom Zelandu zbog sve većeg broja zaraženih koronavirusom

Na Novom Zelandu zvanično je registrovan prvi smrtni slučaj povezan sa Pfizerovom vakcinom protiv COVID19, saopštilo je tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Riječ je o ženi kod koje je registrovana rijetka nuspojava - miokarditis, odnosno upala srčanog mišića.

"Ovo je prvi slučaj da se smrt dogodila nekoliko dana poslije vakcinacije i povezana je sa Pfierovom vakcinom", saopštilo je ministarstvo, bez navođenja starosti preminule pacijentkinje. Navedeno je da je pacijentkinja imala i druge bolesti koje su mogle uticati na ishod vakcinacije.

Novi Zeland se bori sa povećanim brojem zaraženih zbog delta soja, a nakon što šest mjeseci tamo nije zabilježen nijedan slučaj.

Panel koji prati vakcinaciju utvrdio je da je smrt nastupila zbog miokartidisa, što je rijetka, ali poznata nuspojave Pfizerove vakcine.

Kompanija Pfizer je saopštila da se poslije vakcine može javiti upala srčanog mišića, ali da su takvi slučajevi ekstremno rijetki.

Pfizer naglašava i prednosti vakcine u odnosu na nuspojave.

"Korist od vakcinacije u mnogome premašuje rizik i od kovida i od nuspojava, uključujući i miokarditis".

Regulatorna tijela u SAD, EU i WHO ranije su saopštili da su mRNK vakcine poput Pfizera i Moderne, povezane sa rijetkim slučajevima upale srčanog mišića, ali da je taj rizik mnogo manji od koristi vakcinacije.

Miokarditis je uglavnom registrovan kod mlađih muškaraca i imao je blag oblik koji je mogao da se liječi, iako uvijek postoji tendencija i da se zakomplikuje, navela je WHO.

Regulatorna agencija EU je 9. jula saopštila da je pet osoba preminulo poslije primanja mRNK vakcine, i da su sve bile starije i imale pridružene bolesti. U evropskoj ekonomskoj zoni dato je 200 miliona vakcina.

Novi Zeland je odobrio tri vakcine: Pfizer, Astra Zenecu i Jansen, ali je samo Pfierova dostupna za masovnu upotrebu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG