Linkovi

Novi ugovor START i taktičko nuklearno oružje


Hoće li Washington i Moskva koncentrirati svoju pažnju sad na kratkometna – odnosno, taktička - nuklearna oružja?

Novi strateški ugovor o smanjenju nuklearnog naoružanja – START – koji su nedavno potpisale Sjedinjene Države i Rusija, bavi se samo s nuklearnim naoružanjem dugog dometa. U četvrtom i posljednjem nastavku našeg serijala o START-u, Andre de Nesnera osvrće se na to hoće li Washington i Moskva koncentrirati svoju pažnju sad na kratkometna – odnosno, taktička - nuklearna oružja.

Novi START zamjenjuje START 1 iz 1991. godine koji je istekao u prosincu prošle godine. Novi START postavlja limit od 1550 razmještenih strateških – odnosno dugometnih – nuklearnih oružja. Neka od tih oružja nalaze se na interkontinentalnim balističkim raketama koje se ispaljuju iz podzemnih silosa. Dugometne bojeve glave također se mogu lansirati iz teških bombardera i podmornica. Stručnjaci kažu da postoji jedna druga klasa nuklearnih oružja s kojom bi se trebalo pozabaviti – oružja koja nisu pokrivena novim ugovorom START. Riječ je o taktičkim – odnosno, kratkometnim – nuklearnim oružjima, uključujući rakete koje se ispaljuju s kopna i iz zraka a imaju domet manji od 500 kilometara, tzv. "oružja bojišnice".

Daryl Kimbal izvršni je direktor privatne tvrtke Udruga za kontrolu naoružanja. On kaže da Rusija ima uvjerljivu nadmoć nad Sjedinjenim Državama kad je riječ o taktičkom nuklearnom naoružanju: "postoje razne neovisne procjene koje govore o ukupnom broju ruskih taktičkih nuklearnih oružja negdje između 2 i 4 tisuće. U stvarnosti tek je nekoliko stotina njih razmješteno tako da bi mogle biti korištene unutar nekoliko dana ili tjedana. Ostatak njih je duboko pohranjen ili je u različitim fazama popravka i jednostavno nisu dostupne za trenutačnu uporabu. S druge strane, Sjedinjene Države imaju nekoliko stotina taktičkih bojevih glava – neke od njih, vjerojatno 200 njih nalazi se u pet europskih baza NATO saveza, teoretski kako bi se koristile u nekom europskom sukobu.NARRATOR: Mnogi stručnjaci kažu da su izgledi za rat Rusije s NATO savezom u Europi praktički nepostojeći. Frank Miller bivši je viši dužnosnik Vijeća za nacionalu sigurnost u administraciji predsjednika Busha. On kaže da ne postoji logično objašnjenje zašto Rusija ima tako veliki arsenal taktičkog nuklearnog oružja. MILLER ACT: "The Russians believe…"MALE VOICE: Rusi vjeruju da su njihove konvencionalne snage pogoršane do točke u kojoj se moraju oslanjati na taktičko nuklearno oružje - to se uglavnom odnosi na Kinu. To je prilično neozbiljno. Za zemlju koja je propatila kroz iskustvo Černobila, ideja da bi mogli – ako ne uspije taktika odvraćanja protiv Kine i ako moraju koristiti nuklearno oružje – koristiti više od nekoliko ovih oružja da signaliziraju Pekingu kako je pogriješio u računici, naprosto je nešto da vam pamet stane. A da imate nekoliko tisuća takvi oružja, to je apsolutno bestidno".

Stručnjaci kažu da ruska taktička oružja predstavljaju konkretni sigurnosni rizik što nije slučaj s bojevim glavama dugog dometa. Joseph Cirincione je predsjednik Zaklade Ploughshares, koja se bavi proučavanjem nuklearne politike: "Strateške bojeve glave su postavljene na vrlo velike komade metala: interkontinentalne balističke rakete, bombardere ili podmornice – imate tu neke sigurnosne rizike, međutim, vrlo je mali rizik od krađe. Taktička oružja su razbacana između nekih desetak različitih skladišta po Rusiji i puno su ranjivija na krađu – pokretnija su. To su još uvijek teški predmeti, međutim, nekad ih možete ukrcati u veliki kombi ili kamion. Dakle, postoji zabrinutost da bi moglo biti korupcije ili penetracije u sustavu sigurnosti oko taktičkih nuklearnih oružja od nekih snaga, recimo islamskih fundamentalista, čečenskih pobunjenika – tako da ta oružja predstavljaju veći rizik da bi mogla završiti u rukama terorista".

Pitanje taktičkog nuklearnog oružja nije obrađeno u novom ugovoru START. Kritičari sporazuma kažu da su i ta oružja trebala biti dio pregovora o START-u. Međutim, mnogi stručnjaci poput Daryla Kimballa, kažu da novi START ima samo jednu svrhu - da smanji i postavi limite na dugometne nuklearne kapacitete. Taktička nuklearna oružja nikad nisu bila predviđena kao dio diskusija o sporazumu: "Nikad nije postojao rusko-američki sporazum o ograničavanju taktičkog nuklearnog oružja. Reaganova administracija to nije uspjela postići. Administracija Georgea Busha starijeg nije to uspjela učiniti. Isto tako ni administracija Bila Clintona ni Georgea Busha mlađeg – dakle, to je težak problem. I mislim da je krajnje nerealno očekivati da će Obamina administracija u manje od dvije godine na dužnosti, biti u stanju postići sporazum o daljnjem smanjenju strateških bojevih glava i po prvi put u povijesti uspjeti uvjeriti Ruse da smanje svoj arsenal taktičkog nuklearnog oružja.NARRATOR: Mnogi analitičari vjeruju da će sljedeći krug pregovora o kontroli naoružanja između Washingtona i Moskve uključivati i taktička nuklearna oružja. Međutim, kažu da će novi razgovori početi tek nakon što novi START bude ratificiran u američkom Senatu i ruskoj Dumi. Stručnjaci kažu da ukoliko novi sporazum ne bude ratificiran, uništit će se svaka šansa za bilo kakve daljnje pregovore o smanjivanju nuklearnog naoružanja".

XS
SM
MD
LG