Linkovi

Novi trend uzgoja pčela - na krovovima hotela


Na krovu hotela Fairmont Hotel u Washingtonu, kuhar Ian Bens i slastičar Aaron Weber brinu se za pčele i ubiru med
Na krovu hotela Fairmont Hotel u Washingtonu, kuhar Ian Bens i slastičar Aaron Weber brinu se za pčele i ubiru med

Otkad su, prije dvije godine, dva profesionalna kuhara započela s urbanim pčelarstvom, mnogi američki i svjetski hoteli imaju danas košnice, kao zdravu i ekološki održivu alternativu. Ian Bens i Aaron Weber ove su sezone na hotelskom krovu uzgojili 45 kilograma meda

Dva američka kuhara podigla su trend nabave lokalno proizvedene hrane doslovce na novu razinu – 10 katova iznad svog restorana. Tamo drže tri košnice i proizvode med za jela koja nude na svom jelovniku.

Visoko na krovu hotela Fairmont u Washingtonu, dvojica profesionalnih kuhara brinu se za pčele. Zamjenik šefa kuhinje Ian Bens i slastičar Aron Weber željeli su pri ruci imati svjež, lokalno proizveden med koji bi mogli svakodnevno koristiti u jelima na jelovniku njihovog hotelskog restorana. U tu svrhu su, prije dvije godine, postavili tri košnice na krovu hotela.

Procjenjuju da se, u vrijeme najveće proizvodnje nektara, od svibnja do kraja srpnja, u svakoj od njihovih košnica nastani između 60 i 90 tisuća pčela. Svaka košnica sastoji se od nekoliko drvenih kutija naslaganih jedna na drugu. U svakoj kutiji nalazi se deset pravokutnih okvira u kojima pčele grade saće, a pčela kraljica koristi saće za pohranjivanje jajašca i peludi. Kako svako saće ispune medom, pčele ih zapečate voskom i nastave se kretati prema vrhu košnice, puneći pritom preostala saća. Ian Bens kaže da se počeo baviti pčelarstvom iz više razloga:

"Jako je dobro za okoliš, a to je i prilika da se donekle vratimo prirodi. I Aaron i ja volimo promatrati proces dobijanja hrane, vratiti se – da tako kažem – njenim temeljima. Med je jedan od najosnovnijih i prvih sastojaka u povijesti kuhanja."

Otprilike svaki mjesec za kasnog proljeća i ljeta, Ian i Aaron ‘ubiru’ med, odnosno uklanjaju ‘zapečaćene’ okvire punjene medom. Medom ispunjena saća tada prazne u kuhinji njihovog restorana. Prvo uklanjaju tanki sloj voska kojim je obložen med, a koji kasnije koriste za stvaranje prirodnih kozmetičkih proizvoda za kožu, kao što je balzam za usne, mlijeko za sunčanje ili kremu za lice - proizvode koji su na raspolaganju gostima hotela. Aaron Weber uzima pripremljene okvire i stavlja ih, dva po dva, u stroj za vađenje meda. Takva metoda pomaže održati samo saće netaknutim, tako da ga pčele mogu ponovno koristiti.

Ovog popodneva ekstrakcijom su dobili 22 kile svježeg meda, koji odmah mogu koristiti u svom jelovniku. Danas će ga poslužiti u kombinaciji sa sirom, kao i sa sladoledom, za desert. A poslužuju ga i u svom originalnom koktelu od limunovog soka i votke s okusom vanilije.

Otkad su Ian Bens i Aaron Weber započeli s urbanim pčelarstvom, mnogi američki i svjetski hoteli imaju danas košnice, kao zdravu i ekološki održivu alternativu. Ian i Aaron ove su sezone na hotelskom krovu uzgojili 45 kilograma meda. A u godinama koje dolaze, očekuju da će ga dobijati u sve većim količinama.

XS
SM
MD
LG