Linkovi

Novi trend: s video igara na 'Čovječe ne ljuti se'


Novi trend: s video igara na 'Čovječe ne ljuti se'
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Američka industrija igračaka bilježi novi trend - sve veći broj potrošača isključuje svoje elektroničke napravice da bi se igrao sa klasičnim igrama, poput društvenih igara s tablama. To posebno vrijedi za generaciju takozvanih millenials, onih rođenih 80tih i 90tih godina prošlog vijeka.

Elizabeth Lee nam šalje prilog iz jednog kafića u Los Angelesu, gdje je novi trend vrlo popularan a posao cvate.

Za razliku od mnogih drugih kafića, hrana i napitci su ovdje sekundarni, a nema ni pristupa internetu. Mnogi od mušterija to upravo tako i vole.

"Mislim da je ovo interesantno za kvalitetno druženje i zato to i volim," kaže Roxanne Lee, koja je sa suprugom Agassijem Laijem u kafiću GameHaus, posvećenom društvenim igrama s tablama.

"Bacaš kocke, mičeš se po tabli i pokušavaš izbjeći hram," opisuje igru Agassi Lai, koji se prije nekoliko godina okrenuo sa video igara onima na stolu i tabli. "Uvijek bih se odlučio za igru na tabli radije nego za video igru."

Lai, kao i većina drugih mušterija u kafiću, smatra se generacijom millenials, oni u dobi između 18 i 32 godine. Marketinška tvrtka Euromonitor International kaže da upravo ta demografska grupa pokreće kupovine u Sjedinjenim Državama.

"Mislim da većina moje generacije voli raditi stvari umjerenim tempom, vole o nečemu razmisliti. Video igre su nekako izgubile glamuroznost," kaže jedan od igrača, Weland Bourne.

Ovi igrači ne igraju klasične američke igra s kojima su odrasli, nego neke nove. Mnoge od njih zahtijevaju strategiju.

"Zbog rasta popularnosti evropskih igara ili njemačkih igara, kako ih se zna zadnjih petnaestak, dvadesetak godina, one su postale univerzalne. Neki od naslova su prešli kulturološke granice i stvarno ugrabili maštu mnogih različitih ljudi," kaže Terry Chiu, suvlasnik kafića GameHaus.

Te takozvane evropske igre su popularne, kaže Chiu, jer nisu bazirane na jeziku nego na simbolima i jednostavnim pravilima.

Euromonitor International očekuje da će iduće godine globalna prodaja igara na tablama, kao i puzzlea, porasti za više od 1 posto. To, međutim, još uvijek ne parira video igrama čija će prodaja porasti, očekuje se, za 6 posto.

Premda mnogi millenials i dalje igraju video igre, poput Kristie Nehme, oni kažu da hi-tech igrama nedostaje jedan element koji nude igre s tablama.

"To je mnogo više personalan aspekt, da se bude s prijateljima, da se družimo. To je glavna razlika i najveća privlačnost," kaže Nehme.

Adriene Appel, iz Udruženja proizvođača igračaka, kaže: "Svačiji život je toliko povezan s tehnologijom, ali dođe vrijeme da se stavi na stranu taj mobitel, ili taj tablet."

Dodajmo tome: dođe vrijeme da se poveže s drugim ljudima licem u lice!
Novi trend: s video igara na 'Čovječe ne ljuti se'
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
XS
SM
MD
LG