Linkovi

Novi šef Delegacije EU u BiH: Unija je najbolja ponuda za BiH


Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

Novi šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Johan Satler (Johann Sattler), izjavio je da očekuje brzo formiranje vlasti u BiH, jer je neprihvatljivo da godinu nakon izbora nema uspostavljenih vlada na svim nivoima.

Na prvoj press-konferenciji u Sarajevu po preuzimanju dužnosti, ambasador Sattler je kazao da je EU najbolja ponuda za BiH i njene građane.

"Ono u što možete biti sigurni jeste da ćemo ovdje biti dugoročno. Zašto građani BiH žele članstvo u EU? To je lak odgovor. To je najprosperitetnija unija na Planeti. Osim ekonomskih, EU je i značajna sila za zaštitu ljudskih prava i jednakosti", riječi su Sattlera.

Novi šef Delegacije EU navodi da je u ovom trenutku neophodno da bh. vlasti izrade Akcioni plan za provođenja prioritetnih reformi.

"Na prvom mjestu je vladavina prava, to je temeljno pitanje. Zatim slijede socio-ekonomsko pitanje, te reforma javne administracije", rekao je.

Ambasador Sattler smatra da BiH sve ozbiljnije pristupa odnosu s EU.

"Podnijeli ste zahtjev za članstvo, što znači da morate odgovoriti na taj zadatak, izazov. S druge strane, mi vam moramo snažnije staviti do znanja šta je to šta očekujemo. Brzo formiranje vlasti je neophodno. Neprihvatljivo je da godinu nakon izbora nemamo uspostavljenje vlade na svim nivoima. Potrebno je prevazići postojeće podjele", poručio je novi šef delegacije EU u BiH, Johann Sattler.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG