Linkovi

Novi šef Delegacije EU u BiH predao kopije akreditivnih pisama


Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

Novi šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler predao je danas kopije akreditivnih pisama u Minisistarstvo vanjskih poslova BiH,

Sattler će naslijediti Lars Gunnara Wigemarka koji je dužnost šefa Delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH obnašao od 1. marta 2015. godine do kraja augusta ove godine.

Sattler Diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Innsbrucku 1994. godine, te je završio postdiplomski studij iz naprednih međunarodnih studija na Diplomatskoj akademiji u Beču, stoji u njegovoj biografiji. Doktoriraro je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

Tokom prethodnog iskustva, te svog prethodnog mandata kao austrijski ambasador u Albaniji, ambasador Sattler se posebno fokusirao na zapadni Balkan.

U Ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, u Odjelu za ljudska prava. Promatračkoj misiji Europske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani. U skorije vrijeme, radio je kao šef Odjela za Zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije. U Albaniji je preuzeo ambasadorsku dužnost 2016. godine.

Rođen je 1969. godine u Austriji. Pored maternjeg njemačkog jezika, ambasador Sattler tečno govori engleski i ruski, te poznaje bosanski/hrvatski/srpski i albanski.

XS
SM
MD
LG