Linkovi

Novi američki Kongres raznolikiji no ikada


Clanovi 113. saziva americkog Kongresa polazu prisegu, mnogi uz nazocnost clanova svojih obitelji, 3. sijecnja 2013.
Novi saziv američkog Kongresa, potvrđen u četvrtak, 3. siječnja, raznolikiji je no ikada u povijesti Sjedinjenih Država. Etnička pripadnost, vjeroispovijest, seksualna orijentacija... mnoga je nova barijera srušena. Zapravo, među 200 demokratskih zastupnika, broj žena i onih koji pripadaju drugim manjinskim skupinama premašuje broj muškaraca bijelaca. Carolyn Presutti predstavlja nam nekoliko zakonodavaca u novom Kongresu koji će vjernije odražavati narod Sjedinjenih Država.


Capitol Hill je zastrašujuci za svakog zakonodavca u prvoj godini službe. Pogotovo za nekoga tko je u invalidskim kolicima.


Zastupnica Tammy Duckworth izgubila je obje noge kad je raketni bacač granata pogodio njezin Blackhawk helikopter, u Iraku.


Tammy je prva ratna veteranka i prva zastupnica u američkom Kongresu rođena u Tajlandu. Novoizabrani zakonodavci i jesu vjerniji odraz američkog stanovništva, vjerniji no ikada. Amerika nikad nije imala šarolikiji sastav Kongresa od ovog, 113. saziva.


“Ja mislim da je to fantastično. Pravi odraz naše zemlje. I snaga naše zemlje. Naša su porijekla razna i različita.”


Kao ono Tulsi Gabbard. Zastupa Havaje i prva je Hindu članica Kongresa. A Sean Maloney prvi je gay član Kongresa.


“Ja ću u proces uključiti glasove koji se nisu čuli do sada. Smatram da je to uvijek dobra stvar. To je Amerika, ne?”


Bijeli su muškarci osnovali zemlju. Bijeli muškarci sada su u manjini među demokratskim zastupnicima. Vremena se mijenjaju, kaže John Samples, iz Instituta Cato.


“Sistem tako i treba funkcionirati. Zemlja se mijenja, demografija se mijenja pa dolazi i do političkih promjena.”


Među republikanskim zastupnicima, međutim, nema takvih promjena. Od 36-ero novoizabranih, svi su bijelci i samo tri žene. Jedan od novoizabranih zastupnika – Roger Williams – kaže da je cilj ono što je za njih važno.


“Nitko od nas nije stigao na istom brodu, ali svi smo u istom čamcu.”


No, taj “isti čamac” prevozi zakonodavce s različitim prioritetima – rezultat promjena u njihovim distriktima.


Neki analitičari predviđaju donošenje i usvajanje inkluzivnijih zakona, onih koji će odražavati neka nova lica američkog krajolika.
XS
SM
MD
LG