Linkovi

Novi američki Kongres raznolikiji no ikada


Clanovi 113. saziva americkog Kongresa polazu prisegu, mnogi uz nazocnost clanova svojih obitelji, 3. sijecnja 2013.
Clanovi 113. saziva americkog Kongresa polazu prisegu, mnogi uz nazocnost clanova svojih obitelji, 3. sijecnja 2013.
Novi saziv američkog Kongresa, potvrđen u četvrtak, 3. siječnja, raznolikiji je no ikada u povijesti Sjedinjenih Država. Etnička pripadnost, vjeroispovijest, seksualna orijentacija... mnoga je nova barijera srušena. Zapravo, među 200 demokratskih zastupnika, broj žena i onih koji pripadaju drugim manjinskim skupinama premašuje broj muškaraca bijelaca. Carolyn Presutti predstavlja nam nekoliko zakonodavaca u novom Kongresu koji će vjernije odražavati narod Sjedinjenih Država.


Capitol Hill je zastrašujuci za svakog zakonodavca u prvoj godini službe. Pogotovo za nekoga tko je u invalidskim kolicima.


Zastupnica Tammy Duckworth izgubila je obje noge kad je raketni bacač granata pogodio njezin Blackhawk helikopter, u Iraku.


Tammy je prva ratna veteranka i prva zastupnica u američkom Kongresu rođena u Tajlandu. Novoizabrani zakonodavci i jesu vjerniji odraz američkog stanovništva, vjerniji no ikada. Amerika nikad nije imala šarolikiji sastav Kongresa od ovog, 113. saziva.


“Ja mislim da je to fantastično. Pravi odraz naše zemlje. I snaga naše zemlje. Naša su porijekla razna i različita.”


Kao ono Tulsi Gabbard. Zastupa Havaje i prva je Hindu članica Kongresa. A Sean Maloney prvi je gay član Kongresa.


“Ja ću u proces uključiti glasove koji se nisu čuli do sada. Smatram da je to uvijek dobra stvar. To je Amerika, ne?”


Bijeli su muškarci osnovali zemlju. Bijeli muškarci sada su u manjini među demokratskim zastupnicima. Vremena se mijenjaju, kaže John Samples, iz Instituta Cato.


“Sistem tako i treba funkcionirati. Zemlja se mijenja, demografija se mijenja pa dolazi i do političkih promjena.”


Među republikanskim zastupnicima, međutim, nema takvih promjena. Od 36-ero novoizabranih, svi su bijelci i samo tri žene. Jedan od novoizabranih zastupnika – Roger Williams – kaže da je cilj ono što je za njih važno.


“Nitko od nas nije stigao na istom brodu, ali svi smo u istom čamcu.”


No, taj “isti čamac” prevozi zakonodavce s različitim prioritetima – rezultat promjena u njihovim distriktima.


Neki analitičari predviđaju donošenje i usvajanje inkluzivnijih zakona, onih koji će odražavati neka nova lica američkog krajolika.
XS
SM
MD
LG