Linkovi

Novi ruski raketni udari na ukrajinske gradove


Slika britanskog umjetnika Benksija na jednoj od uništenih zgrada u gradu Borodijanka, blizu Kijeva, 13. novembar 2022.
Slika britanskog umjetnika Benksija na jednoj od uništenih zgrada u gradu Borodijanka, blizu Kijeva, 13. novembar 2022.

Ukrajinu je u utorak pogodio novi talas ruskih vazdušnih napada, a vlasti su odmah najavile hitne restrikcije struje nakon što je u udarima - od istoka do zapada - na energetsku i drugu infrastrukturu prekinuto snabdijevanje električnom energijom, dok su u prijestolnici Kijevu pogođene stambene zgrade, prenosi agencija AP.

Visoki ukrajinski zvaničnik Kirilo Timošenko opisao je situaciju kao "kritičnu" i pozvao Ukrajiince da štede struju i "izdrže". Restrikcije struje najavljene su u Kijevu i drugim gradovima.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su vlasti pronašle tijelo u jednoj od pogođenih stambenih zgrada.

Napadi - uključujući i raketni - uslijedili su nakon što su se širom Ukrajine oglasile sirene. Najmanje 10 regiona i gradova saopštilo je da je pogođeno. Udari su izvedeni nakon što se Ukrajini slavio jedan od najvećih vojnih uspjeha u gotovo devetomjesečnoj ruskoj invaziji - ponovno preuzimanje kontrole nad južnim gradom Hersonom.

Dok se gomilaju ruski gubici na ratištu, Rusija proteklih mjeseci sve više pribjegava napadima na ukrajinsku elektro-mrežu. Među pogođenim regionima su Lavov, Žitomir, Kmeljnitski i Rivne na zapadu, te Harkov - drugi po veličini ukrajinski grad - na sjeverozapadu. Nekoliko raketa pogodilo je i Krivi Rih, rodni grad ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, saopštio je gradonačelnik Oleksandr Vilkul.

Na snimcima iz Kijeva, koje je objavio jedan saradnik Zelenskog, vidi se petospratna stambena zgrada u plamenu. Kličko je rekao da su pogođene tri zgrade, a da su jedinice za protivvazdušnu odbranu oborile druge rakete.

U Ukrajini je prethodno bilo relativno mirno poslije niza raketnih i napada dronovima prije nekoliko nedjelja.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti pokušavaju da poboljšaju situaciju u Hersonu, a počele su i da istražuju navodne ruske zločine u tom gradu i njegovoj okolini.

Herson je bez struje i vode, a šefica posmatračke misije Kancelarije UN za ljudska prava u Ukrajini Matilda Bogner upozorila je u utorak "na tešku humanitarnu situaciju" u gradu.

Bogner je u Kijevu najavila da njeni timovi planiraju da putuju u Herson i pokušaju da potvrde tvrdnje o gotovo 80 slučajeva nestanaka i proizvoljnog privođenja stanovnika u tom području, te "utvrde da li je taj broj veći od dokumentovanog".

Šef Nacionalne policije Ukrajine Igor Klimenko rekao je da će vlasti početi da istražuju navode stanovnika Hersona da su ruske snage mučile ljude na najmanje tri lokacije u sada oslobođenim djelovima Hersonske oblasti.

"Počelo je uklanjanje mina. I poslije toga će početi istraga", rekao je Klimenko za ukrajinsku televiziju.

Ponovno uspostavljanje kontrole nad Hersonom je jedan od najvećih ukrajinskih uspjeha od početka ruske invazije krajem februara. Međutim, veliki dijelovi istočne i južne Ukrajine su i dalje pod ruskom kontrolom i borbe se nastavljaju.

Zelenski je u utorak, u video obraćanju na samitu G20 u Indoneziji, ponovno osvajanje Hersona uporedio sa iskrcavanjem savezničkih snaga u Francusku na Dan D, za vrijeme Drugog svjetskog rata, uz poruku da su obje bitke bile ključne na putu do konačne pobjede.

Agencija Reuters prenosi i da ima sve više naznaka da se ruske snage povlače još dalje od rijeke Dnjepar na jugu.

Rusija je prošle nedjelje saopštila da će njene trupe zauzeti pozicije koje je lakše braniti na suprotnoj strani Dnjepra od Hersona. Međutim, na snimcima iz grada Oleški, preko puta Hersona, vidi se da su ruski vojnici napustili bunkere i u tom području.

Dalje na istoku, zvaničnici koje je postavila Rusija saopštili su da povlače civilno osoblje iz drugog po veličini grada u regonu, Nova Kahovka, koji se nalazi blizu velike, strateške brane.

Natalija Humenjuk, portparolka ukrajinske vojske, saopštila je da Moskva premešta artiljeriju 15-20 kilometara od rijeke da bi je zaštitila od ukrajinskih kontranapada.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG