Linkovi

Novi rekord u trajanju štrajka radnika francuske željeznice


Lokalni vozovi parkirani na praznim peronima u Parizu (Fot: Reuters/Stephane Mahe)
Lokalni vozovi parkirani na praznim peronima u Parizu (Fot: Reuters/Stephane Mahe)

Štrajk radnika francuske željeznice, kojim se protive planovima reforme penzionog fonda francuskih vlasti, ušao je u 29. dan - čime je premašen svojevrsni rekord u trajanju protesta iz osamdesetih godina prošlog vijeka od 28 dana.   

Francuske državne željeznice saopštile su da polovina, od ukupnog broja brzih vozova kojima raspolažu, nisu saobraćali u četvrtak. Svega dvije automatizovane metro linije vozile su trasom pariskog metroa.

Štrajk je otežao železnički i metro saobraćaj u Parizu posle, ali i za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, u novogodišnjem televizijskom obraćanju, potvrdio posvećenost reformi penzionog sistema, istovremeno pozivajući vladu da nađe prostor za brzi dogovor sa predstavnicima sindikata.

Jedna od značajnijih promjena predviđene reforme je podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine starosti, što prema Macronovim tvrdnjama, sistem čini poštenijim za sve francuske radnike, ali i finansijski stabilnijim.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG