Linkovi

Novi prvi čovjek Twittera - izlazak iza kulisa na čelnu poziciju


Parag Agrawal, novi generalni direktor Twittera
Parag Agrawal, novi generalni direktor Twittera

Novoimenovani izvršni direktor Twittera Parag Agrawal izašao je iza kulisa kako bi preuzeo jedan od politički nestabilnih poslova najvišeg profila u Silicijumskoj dolini.

Ali čini se da je to što mu je ime do sada bilo nepoznato, zajedno sa solidnom tehničkom pozadinom, ono što su neke velike kompanije koje podržavaju tražile da izvuku Twitter iz trenutnog gliba.

37-godišnji imigrant iz Indije, Agrawal dolazi izvan redova poznatih izvršnih direktora, uključujući i čovjeka umjesto koga dolazi na tu funkciju, Jacka Dorseyja, Marka Zuckerberg ​iz Facebooka ili Elona Muska, prvog čovjeka SpaceX-a i Tesle. Osnivači i lideri tih brendiranih kompanija često su bili u vijestima - i na Twitteru - kako bi eksploatisali prostor izvan svakodnevnog vođenja njihovih kompanija.

Pošto je u protekle četiri godine služio kao glavni direktor službenik Twittera, Wall Sreet je na Agrawalovo imenovanje gleda kao na izbor nekoga ko će se usredsrediti na uvođenje Twittera u ono što se široko smatra sljedećom erom interneta – metaverzumom.

Agrawal je "siguran izbor na kojeg investitori treba da gledaju kao naklonost", napisao je analitičar CFRA Research Angelo Zino, koji je primjetio da je akcionar Twittera Elliott Management Crop izvršio pritisak na Dorseyja da odstupi.

Elliott je u ponedjeljak objavio saopštenje u kom se kaže da su Agrawal i novi predsjednik odbora Bret Taylor "pravi lideri za Twitter u ovom ključnom trenutku za kompaniju". Taylor je predsjednik i glavni operativni direktor kompanije za kompaniju poslovnih softvera Salesforce.

Twitteru sa sjedištem u San Franciscu, današnji prvi čovjek pridružio se 2011. godine, kada je imao samo 1.000 zaposlenih, a od 2017. je bio glavni tehnički direktor. Krajem prošle godine kompanija je imala 5.500 zaposlenih.

Agrawal je ranije radio u kompanijama Microsoft, Yahoo i AT&T-u na istraživačim pozicijama. Na Twitteru je radio na mašinskom učenju (oblasti vještačke inteligencije), prihodima i inženjeringu potrošača i pomagao je u rastu publike. Studirao je na Stanfordu i Indijskom tehnološkom institutu u Mumbaju.

Dok Twitter ima istaknute korisnike poput političara i poznatih ličnosti i omiljen je novinarima, njegova korisnička baza daleko zaostaje za starim rivalima kao što su Facebook i YouTube i novijim poput TikToka. Ima nešto više od 200 miliona aktivnih korisnika dnevno.

Kao izvršni direktor, Agrawal će morati da kroči iza tehničkih detalja i da se pozabavi društvenim i političkim pitanjima sa kojima se Twitter i društveni mediji bore. To uključuje dezinformacije, zlostavljanje i uticaj na mentalno zdravlje.

Agrawal je brzo upoznao život kao izvršni direktor kompanije visokog profila koja je jedna od centralnih platformi za politički govor na mreži. Konzervativci su brzo otkrili tweet koji je poslao 2010. koji je glasio "Ako neće da prave razliku između muslimana i ekstremista, zašto bih onda pravio razliku između bijelaca i rasista".

Kao što su neki korisnici Twittera istakli, tweetom od prije 11 godina je citirao segment u Daily Show, koji se odnosio na otpuštanje Juana Williamsa, koji je komentarisao da je nervozan zbog muslimana u avionu.

Twitter nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarisanje te poruke.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG