Linkovi

Uhapšen direktor bolnice „Sveti apostol Luka” u Doboju


Ilustracija
Ilustracija

Direktor bolnice „Sveti Apostol Luka“ u Doboju Mladen Gajić i još jedna osoba privedeni su zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u vezi sa nezakonitim postupanjima u nabavci medicinske opreme, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske su tokom dana pretresli nekoliko lokacija u vezi sa nezakonitim postupanjima u nabavci medicinske opreme, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Republičkog javnog tužilaštva RS.

Između ostalog, policija je pretresla bolnicu u Doboju, prostorije Instituta za javno zdravstvo RS u Banjoj Luci i druge poslovne i privatne objekti.

Pretresi se obavljaju u okviru istrage koje se odnosi na javne nabavke medicinske zaštitne opreme JZU bolnice „Sveti apostol Luka“ u Doboju, kao i druge medicinske opreme koju je nabavljao Institut za javno zdravstvo RS u prošloj godini, kaže se u saopštenju.

Institut za javno zdravstvo RS je po cijenama višestruko višim od tržišnih obavljao javne nabavke na početku pandemije, potvrđeno je za RSE u Republičkom javnom tužilaštvu u četvrtak, 16. septembra.

Branislav Zeljković, direktor Instituta, uhapšen je 16. septembra, dok su dan ranije u akciji MUP-a RS uhapšeni Saša Marković, direktor banjalučke turističke agencije „Travel for fun“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ iz Banjaluke koje se bavi elektro inženjeringom, konsaltingom i arhitektonsko-građevinskim djelatnostima i Dragan Dubravac, direktor firme "Promeding" iz Laktaša kod Banjaluke, koja se bavi trgovinom farmaceutskim proizvodima.

Institut za javno zdravstvo RS je od ovih preduzeća, kako navodi Tužilaštvo, po cijenama višestruko višim od tržišnih, obavljao javne nabavke na početku pandemije, u martu i aprilu 2020. godine, prilikom čega je pribavljena protivpravna imovinska korist od oko 790.000 KM (395.000 eura).

Uhapšenoj četvorici je određen jednomjesečni pritvor 18 septembra.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG