Linkovi

Novi pokušaj evakuacije civila iz Mariupolja


Žena kuha na vatri među ostacima srušene zgrade u Mariupolju
Žena kuha na vatri među ostacima srušene zgrade u Mariupolju

Konvoj ukrajinskih autobusa krenuo je ka južnom gradu Mariupolju, u novom pokušaju da se dostavi humanitarna pomoć i izbave zarobljeni civili, kaže zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Ona je kazala da je na putu za Marijupolj 45 autobusa, pošto je Crveni krst dogovorio sa Rusijom da se otvori bezbjedni koridor.

Nekolko ranijih pokušaja da se civili organizovano evakuišu iz Mariupolja je propalo zbog neuspješnog prekida vatre, pa su građani mogli da pojedinačno izađu automobilom, na svoju ruku.

Gradonačelnik Mariupolja je ranije rekao da je oko 170.000 civila ostalo zarobljeno u gradu, bez osnovnih sredstava za život - struje, vode, hrane.

Grad je nekada imao više od 400.000 stanovnika i strateški je važan za Rusiju jer je predstavlja izlaz na Azovsko more. Mariupolj je pod ruskom opsadom od početka rata.

Rusija negira da je gađala civile.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG