Linkovi

Novi plan Bijele kuće za borbu protiv terorizma zahtijeva suradnju policije s manjinama


Zamjenik šefa policijske uprave Los Angelesa Michael Downing predsjeda Specijalnim uredom za borbu protiv terorizma

Policijska uprava u Los Angelesu surađuje s dužnosnicima savezne vlade na razvoju efikasne obuke za policijske snage širom zemlje

Plan za borbu protiv terorizma, kojeg je Bijela kuća najavila početkom mjeseca, traži od lokalnih policijskih snaga da surađuju s imigrantskim i manjinskim zajednicama u zemlji. Policijska uprava u Los Angelesu radi s Ministarstvom domovinske sigurnosti na provođenju programa za obuku policije širom Sjedinjenih Država, s ciljem sprečavanja ekstremizma.

Los Angeles, drugi najveći grad u Sjedinjenim Državama, dom je imigrantima iz cijelog svijeta.

"Mi smo jedan od najraznolikijih gradova u svijetu. Mislim da se ovdje govori više jezika nego igdje drugdje u Americi, a možda i u svijetu."

Zamjenik šefa policije Michael Downing predvodi Specijalni ured za borbu protiv terorizma u losanđeleskoj policijskoj upravi. On kaže da vlasti u Los Angelesu već godinama usko surađuju s agencijama savezne vlade i članovima lokalne zajednice.

"Živimo u globaliziranom svijetu. Naša prijetnja dolazi s njegovih raznih strana...ljudi koji žive u našoj zemlji sada predstavljaju cijeli svijet."

Michael Downing kaže da će obuka policajaca o tome kako imigranti razmišljaju i reagiraju na svjetske događaje pomoći tim ljudima da se osjećaju manje izoliranim i spriječiti ekstremističko ponašanje. Omar Ricci iz Muslimanskog vijeća za odnose s javnošću slaže se da ključ leži u razvijanju povjerenja kroz zajedničke odnose:

"Takav pristup razvija partnerstvo u kojem se muslimane ne tretira kao osumnjičenike, već kao resurse koji mogu pomoći u borbi protiv globalnog terorizma."

Za rad sa zajednicom zadužen je Chand Syed, policajac pakistanskog porijekla, rođen u Saudijskoj Arabiji i odrastao u Sjedinjenim Državama:

"Moja vjera i moje etničko porijeklo pomažu mi u radu jer razumijem i mogu razgovarati s manjinama na način na koji drugi policajci možda ne mogu."

Michael Downing kaže da programi za suradnju s manjinama nisu uobičajeni u američkoj policiji jer ona često nema resurse ili nije za to obučena. Odvjetnik pri Američkoj udruzi za građanske slobode Peter Bibring kaže da bez prikladne obuke postoji opasnost da će policajci zaustavljati ljude samo na osnovu njihove etničke pripadnosti:

"Moramo biti sigurni da, tko god vrši policijsku ophodnju, bude usmjeren na aktivnosti koje bacaju sumnju na neko krivično djelo ili teroristički čin, umjesto da pridaju previše pažnje određenim rasnim ili vjerskim skupinama."

Michael Downing iz losanđeleske policije dodaje:

"Kad ispitujemo nekoga o terorizmu, to se ispitivanje odnosi samo na ponašanje. Nije važno kako ta osoba izgleda niti koje je vjere."

On kaže da losanđeleska policija surađuje s dužnosnicima savezne vlade na razvoju efikasne obuke za policijske snage širom zemlje. U borbu protiv nasilnog ekstremizma plan Bijele kuće želi uključiti i druge institucije, poput škola. No, to neće biti lako ostvariti, kaže Chand Syed:

"Financiranje obuke je veliki problem. U mom bi uredu trebalo raditi više policajaca. Mi bi rado više surađivali i angažirali razne zajednice, no budžet za to nam je ograničen."

Chand Syed se nada da će Bijela kuća priskrbiti dovoljno novca kako bi provela svoj plan za borbu protiv ekstremističkih prijetnji u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG