Linkovi

Novi pad prijava za pomoć nezaposlenima, delta i dalje prijetnja za oporavak


Arhiv - Oglas za sajam za zapošljavanje u New Yorku (Foto: Reuters/Andrew Kelly)
Arhiv - Oglas za sajam za zapošljavanje u New Yorku (Foto: Reuters/Andrew Kelly)

Broj ljudi koji su se prvi put prijavili za nadoknadu za nezaposlene tokom pandemije koronavirusa prošle nedjelje je dostigao novi, nizak nivo, drugu sedmicu za redom, saopštio je u četvrtak Sekretarijat za rad. 

Pomoć je ukupno zatražilo 310.000 nezaposlenih, što je 35.000 manje od revidirane cifre objavljene nedjelju ranije. Brojke za prošli mjesec su najniže od izbijanja pandemije u Sjedinjenim Državama u martu 2020. godine, ali su i dalje iznad prosjeka od 218.000 zabilježenog 2019. godine.

Broj prijava za nadoknadu nezaposlenima bilježi konstantan, mada neujednačen pad od početka januara, kada ih je bilo 900.000. Podaci o prijavama jedan su od pokazatelja ekonomskog stanja zemlje.

Sjedinjene Države su prošlog mjeseca saopštile da je ekonomija, vodeća u svijetu, rasla po godišnjoj stopi od 6,6 posto, u periodu od aprila do juna. Međutim, u augustu je otvoreno samo 235.000 radnih mjesta što, kako ocjenjuju ekonomisti, dijelom ukazuje na to da naglo širenje delta soja koronavirusa suzbija rast na tržištu rada.

Broj novih poslova je naglo pao u odnosu na više od 2 miliona dodatih radnih mjesta u junu i julu. Stopa nezaposlenosti pala je na 5,2 posto što je i dalje gotovo 2 posto više nego prije pandemije.

U Americi je i dalje nezaposleno 8,4 miliona ljudi. Otvorenih radnih mjesta ima više od 10 miliona, ali pojedini radnici često nemaju potrebne vještine, ili poslovi nisu dostupni u mjestima gdje žive nezaposleni.

Obim američke ekonomije prevazišao je nivo prije pandemije, dok se privreda oporavlja brže nego što su mnogi ekonomisti predviđali tokom najgoreg perioda zatvaranja biznisa prije više od godinu.

Međutim, postavlja se pitanje koliko brzo će ekonomija nastaviti da raste. Federalna vlada je mjesecima izdvajala dodatnih 300 dolara nedjeljno za pomoć nezaposlenima, uz često manje izdašnu podršku pojedinačnih država.

Dodatna pomoć sada je istekla širom zemlje, čime je pogođeno oko 7,5 miliona nezaposlenih.

Ekonomiji prijeti i širenje delta soja koronavirusa. U brojnim državama, izbili su politički sporovi zbog protivljenja konzervativnih republikanskih guvernera da uvedu obavezno nošenje maski i vakcinaciju u školama i biznisima. Pojedini opštinski lideri i školski zvaničnici zalažu se za uvođenje strožijih mjera kako bi se spriječilo širenje delta varijante.

Predsjednik SAD Joe Biden u četvrtak je govorio o novim naporima da se poveća broj vakcinisanih u zemlji, da bi se zaustavio nagli rast novozaraženih. Proteklih nedjelja, u SAD je registrovano oko 150.000 novih slučajeva Covida-19 dnevno.

Više od 64 posto punoljetnih Amerikanaca u potpunosti je imunizovano protiv koronavirusa.

XS
SM
MD
LG