Linkovi

Novi lijek za srčane bolesti - iz bijele krvi pitona?


Tri masne kiseline otkrivene u krvi pitona mogle bi dovesti do novog lijeka za srčane pacijente
Tri masne kiseline otkrivene u krvi pitona mogle bi dovesti do novog lijeka za srčane pacijente

Medicinski znanstvenici u Coloradu otkrili su da tri vrste masnih kiselina iz pitonove krvi osnažuju srce zdravog, živog miša. Ukoliko daljnja testiranja pokažu da te masne kiseline mogu ojačati i bolesno srce sisavca – moguće bolesno ljudsko srce! – onda možemo govoriti o novom lijeku za srčane bolesti

Proučavanje zmija ne izgleda kao vjerojatan način pomoći ljudima koji pate od bolesti srca. Ali, pitonova divljenja vrijedna sposobnost da brzo poveća svoje srce i druge organe tijekom probave vodi medicinske znanstvenike u Coloradu putem novih terapija.

Uz zujanje kamera, televizijske ekipe guraju se u jednom od laboratorija Sveučilišta Colorada u Boulderu. Zvijezde ovog medijskog događanja nazoče samo uz pratnju svog timaritelja koji, gladeći njihova glatka, smeđa, zavijena tijela, naglašava da nijedna od njih ne sikće. Zmije su mladi burmanski pitoni, zasad tek po metar dugi, ali će narasti do sedam metara.

Leslie Leinwand, molekularna biologinja, proučava ih zbog njihove – kako to naziva – 'ekstremne' fiziologije. Na primjer, kaže ona, čak ni najveći piton nikad ne treba ručak sredinom dana. Ustvari, ne treba ga ni sredinom tjedna:

"Oni mjesecima mogu ništa ne jesti, a da im se uopće ništa ne dogodi."

A, kad jedu – pri čemu preferiraju štakora, svinju ili čak i srnu! – onda ne uzimaju ni male ni velike zalogaje. Svoj plijen oni progutaju u jednom komadu. Potom, kako kaže Leinwand, stvari postaju još neobičnije:

"Odmah nakon što jedu, većina organa u njihovom tijelu se poveća."

Kako bi ubrzalo probavu tog ogromnog obroka, i pitonovo srce se poveća, za 40 posto iznad normalne veličine. Pitonu treba i do dva tjedna da završi probavu svog obroka, nakon čega se i srce i drugi organi polako vrate na svoju normalnu veličinu. Ključ ovog neobičnog procesa je – kako izgleda – pitonova krv. Kad znanstvenici profiltriraju crvene krvne stanice iz krvi pitona u mirovanju, preostala plazma je bistra, poput ljudske.

Ali, pitonova se plazma dramatično mijenja tijekom prvih dana probave obroka: ona postaje mliječno bijela, i to zbog masnoća u krvi. Te masnoće, kaže Leslie Leinwand, pitonu pružaju energiju za probavljanje njegovog obroka, jednako kao što masnoće u krvi pružaju energiju i našim tijelima. Međutim, ta čudna bijela krv pitona sadrži 50 puta više masnoće nego u normalnom stanju. Kod ljudi, povišene masnoće u krvi mogu izazvati srčani udar.

"Kod pitona, ta masnoća uopće nije toksična jer su se pitoni razvili na takav način da im je izgaranje masnoća u krvi vrlo efikasno i bez ikakvih štetnih popratnih spojeva. Mogli bismo to nazvati kardio-protektivnim mehanizmom."

Leinwand dodaje da i ljudima ponekad treba zaštitni mehanizam za srce, jer, kod osoba s visokim krvnim tlakom ili kod onih koji dožive srčani udar, srčane stanice mogu odumrijeti. Premda tjelovježba može ojačati srce, Leinwand kaže da za neke to nije dovoljno.

"Neki ljudi s teškom bolešću srca ne mogu dovoljno vježbati da bi to moglo koristiti njihovom srčanom mišiću. Naša je ideja da bismo se mogli okoristiti znanjem koje smo stekli o pitonovom srcu."

Leinwand objašnjava da pitonovo srce, kad se povećava da bi pomoglo zmiji u probavi obroka, čini isto što se, u manjoj mjeri, događa srcu sportaša: svaka pojedina stanica srca postaje sve veća i sve jača. Njezina doktorandica i vodeća znanstvenica istraživanja Cecelia Riquelme pitala se može li masna krv zmije izazvati jednake promjene na srcu sisavaca. Govoreći putem Skypea, rekla nam je da je odlučila testirati tu svoju zamisao:

"Mora postojati u krvi faktor koji inducira organe na rast i to na koordinirani način. Kako bismo to mogli dokazati? Odlučila sam isprobati pitonovu krv na srčanim stanicama u laboratoriju."

I tako je Riquelme oplakivala srčane stanice iz štakora u pitonovoj krvi. Te su stanice porasle i postale snažnije, Rezultati su za Leslie Leinwand bili iznenađujući:

"To nam je bio pravi 'eureka' trenutak. Naime, stvar bi imala akademski značaj čak i da se radilo o nečemu specifičnom samo za zmije. Ali, kad se pokazalo da takav tip staničnog rasta može biti potaknut i u srčanim stanicama sisavca, to nas je stvarno motiviralo da idemo dalje s projektom."

Znanstvenici su se usredotočili na tri ključne masne kiseline u pitonovoj bijeloj krvi, iste one koje se mogu naći i u kokosovom ulju, životinjskoj masti i maslacu – miristinska, palmitinska i palmitoleinska kiselina. No, te tri kiseline – i to u točno određenoj kombinaciji! - kaže Leinwand, nađene u krvi pitona, samo su dio brojnih masnih kiselina u krvi tog gmaza.

Ali svejedno, u pravim proporcijama, čak i manji dio tih kiselina pokazao se učinkovitim u ojačavanju srca zdravog, živog miša. Ukoliko daljnja testiranja pokažu da te masne kiseline mogu ojačati i bolesno srce sisavca – moguće bolesno ljudsko srce! – onda, prema Leslie Leinwand, možemo govoriti o novom lijeku za srčane bolesti.

XS
SM
MD
LG