Linkovi

Novi izazov za Trumpa u istrazi o povjerljivim dokumentima


Dokumenta pronađena u Trampovoj vili u Mar-a-Lagu
Dokumenta pronađena u Trampovoj vili u Mar-a-Lagu

Federalni apelacioni sud je naložio naložio advokatu Donalda Trumpa da preda tužilaštvu dokumente u istrazi o povjerljivim papirima pronađenim u vili bivšeg predsjednika na Floridi.

Ova odluka suda je značajna pobeda za Sekretarijat za pravosuđe koji istražuje otkud povjerljiva dokumenta u Trumpovoj vili i da li su Trump i njegovi advokati opstruisali pravdu odbijajući da ih predaju u istrazi.

Detalji ove sudske odluke ukazuju na to da bi Trumpov advokat, M. Evan Corcoran mogao da dobije obavezujući poziv za svjedočenje pred velikom porotom. On je već ranije dobio obavezujući poziv da svjedoči, ali se pozvao na povjerljivost razgovora advokata i klijenta i odbio da odgovori na neka pitanja.

Advokat M.Evan Korkoran, jul 2022.
Advokat M.Evan Korkoran, jul 2022.

Corcoran je značajna figura u istrazi zbog toga što je prošle godine Sekretarijatu za pravosuđe poslao dopis da je Trumpova vila "detaljno pretražena" u potrazi za poverljivim dokumentima, ali je FBI poslije nekoliko nedjelja ponovo pretresao vilu i našao dodatnih 100 dokumenata sa oznakom "povjerljivo".

Troje sudija, koji su odlučili u korist Sekretarijata za pravosuđe, postavili su demokratski predsjednici Barack Obama i Joe Biden.

Istragu o ovom slučaju vodi specijalni tužilac Jack Smith i pokušava da utvrdi da li su Trump i njegovi saradnici opstruisali pokušaje nadležnih organa da povrate sva povjerljiva dokumenta. Za sada nema nikakve optužnice.

O Trumpu se vodi još nekoliko istraga.

U Georgiji i Washingtonu se utvrđuje da li je bivši predsjednik pokušao da utiče na rezultate izbora 2020. u svoju korist, dok se u New Yorku vodi istraga o isplati novca porno glumici i taj slučaj bi mogao da rezultira optužnicom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG