Linkovi

Novi general na čelu Centralne komande SAD


General Kenneth F. McKenzie
General Kenneth F. McKenzie

General Marinskog korpusa Kenneth ''Frank'' McKenzie preuzeo je poziciju glvnokomandujućeg Centralne komande SAD, koja nadgleda vojne operacije na Bliskom istoku, u centralnoj i jugozapadnoj Azji.

Govoreći na ceremnoji preuzimanja komande u četvrtak u vazdušnoj bazi MacDill u Tampi na Floridi, McKenzie je rekao da njegova komanda "ostaje spremna da uradi šta mora biti urađeno" i da SAD okončava operacije protiv Islamske države u Iraku i Siriji i nastavlja napore u sklopu vršenja pritiska na talibane u Avganistanu.

Arhiva - General Joseph Votel, čelnik Centralne komande SAD, svjedoči pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma na Capitol Hillu, u Washingtonu, 7. marta 2019.
Arhiva - General Joseph Votel, čelnik Centralne komande SAD, svjedoči pred Komitetom za oružane snage Predstavničkog doma na Capitol Hillu, u Washingtonu, 7. marta 2019.

McKenzie je preuzeo komandu od armijskog generala Josepha Votela koji je predvodio Centralnu komandu SAD od 30. marta 2016.

Votel je pohvalio napore SAD i međunarodne zajednice u regionu i vojne idere iz drugih nacija koji su prisustvovali ceremoniji.

"Zbog nas, jednom poražena i potisnuta iračka armija ponovo se izdigla kao feniks iz pepela 2014. i sada ponosno brani svoju zemlju", rekao je.

Kontrola Islamske države nad dijelovima Iraka i Sirije bila je na vrhuncu 2014. Međunarodne snage proglasile su poraz te terorističke grupe prošle nedjelje nakon zauzimanja posljednjeg uporišta grupe u istočnoj Siriji.

"Nikad ne možemo da dozvolimo da ekstrmisti koriste ovu oblast kao platformu za napade na našu domovinu" i "moramo zaštititi prilaze ključnim vodenim putevima koji podržavaju globalnu trgovinu i slobodu navigacije", rekao je Votel.

Votel se takođe obratio onima koji nastavljaju da se bore u Avganistanu, zahvaljujući se avganistanskim i međuanrodnim partnerima na kreiranju "vojnog pritiska koji je talibane doveo za pregovrački sto i obezbjedio nam realni put ka pregovaranju o okončanju ovog dugog rata".

I dok avganistanske bezbjednosne snage predvode borbu protiv ekstremista u Avganistanu, vojska SAD bori se u Avganistanu u različitom kapacitetu gotovo dvije decenije, što je činjenica koju predsjednik SAD oštro kritikuje.

"Kao što je predsjednik nedavno rekao, velike nacije ne vode ratove zauvijek i ne bi trebalo ni mi. Vrijeme je da se ti konflikti privedu kraju", rekao je Votel. "To neće biti brzo kako bi neko volio, ali to može biti urađeno".

U toj ratom pogođenoj zemlji nalazi se oko 14.000 američkih vojnika.

Prije preuzimanja komande Centralne komande, McKenzie je služio kao direktor Združenog generalštaba. Pješadijski oficir s karijerom, diplomirao je na Citadelu 1979.

Njegova karijera uključuje raspoređivanje u Avganistanu 2004. i Iraku 2005. i 2006.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG